Tesla dijangka menjual 77,000 kenderaan di China pada bulan Ogos

Menurut komen Cui Dongshu, setiausaha agung Persatuan Kereta Penumpang China, pada 1 September, penghantaran Tesla di seluruh negara pada bulan Ogos dijangka berjumlah sekitar 77,000 kenderaan, meningkat 173% dari bulan Julai. MenurutTeknologi Sohu, angka itu disahkan oleh Tesla. Syarikat itu menjual 44,264 kenderaan pada Ogos lalu, yang bermaksud bahawa penghantarannya untuk bulan yang sama tahun ini dijangka meningkat 74% tahun ke tahun.

Choi mendedahkan dalam temu bual dengan media: “Berdasarkan analisis peribadi saya, dengan peningkatan kadar penggunaan kapasiti Tesla yang berterusan, walaupun menghadapi tekanan bekalan alat ganti kenderaan jangka pendek, kerana pengeluaran Tesla yang kuat setelah akhir bulan Julai, permintaan pasaran pada bulan Ogos panas. Pelbagai laporan percaya bahawa Pada bulan Ogos, penjualan Tesla di China dijangka mencapai 77,000 kenderaan.”

Di samping itu, banyak pengguna mendapati bahawa masa penghantaran domestik kenderaan Tesla telah dipendekkan baru-baru ini.Ambil versi pacuan roda belakang Model Y sebagai contoh, dan masa penghantarannya dipendekkan menjadi 1-4 minggu.

Laporan kewangan Tesla yang sebelumnya dinyatakan untuk suku kedua 2022 menunjukkan bahawa kapasiti pengeluaran tahunan Shanghai Gigafactory melebihi 750,000 kenderaan. Ini adalah kapasiti tertinggi syarikat pada masa ini. Kilang California mempunyai kapasiti tahunan sebanyak 650,000 kenderaan, sementara kilang di Berlin dan Texas mempunyai kapasiti lebih dari 250,000.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk sebelumnya mengatakan pada mesyuarat pemegang saham bahawa dia berharap syarikat itu dapat menghasilkan 2 juta kereta setahun pada akhir 2022, dan mereka mungkin akan mengumumkan lokasi kilang lain pada tahun 2022. Dia mengatakan bahawa Tesla sedang bersiap untuk membina 10 hingga 12 Gigafactories, dan setiap kilang akan menghasilkan 1.5 hingga 2 juta kenderaan elektrik dengan pengeluaran tahunan sekitar 20 juta.

Lihat juga:NETA Automotive menduduki tempat pertama dalam penghantaran NEV China pada bulan Ogos

Perlu diperhatikan bahawa pada 1 September, jenama utama kenderaan tenaga baru China baru mengumumkan data penjualan bulan Ogos. Jenama pembuatan kereta peringkat kedua baru Neta Motors sekali lagi menjadi juara penjualan bulanan dengan penghantaran 16,000 kenderaan, Leapmotor menduduki tempat kedua dengan 12,000 kenderaan, dan NIO mengatasi Xiaopeng Motors dan Li Motors untuk memenangi tempat ketiga.