Tesla China melancarkan stesen pengecasan super baru di Shanghai

Bahagian China pembuat kereta elektrik AS Tesla melancarkan stesen pengecasan super baru di Daerah Baoshan Shanghai pada hari Sabtu. Kemudahan ini mengintegrasikan perkhidmatan penyimpanan dan pengisian tenaga.

Stesen pengisian baru dilengkapi dengan 4 set sistem Tesla, termasuk sistem fotovoltaik suria, sistem penyimpanan tenaga, cerucuk pengecasan super, cerucuk pengecasan destinasi, dll.

Tenaga elektrik yang dihasilkan melalui sistem atap solar akan disimpan dalam bateri Powerwall dan kemudian digunakan untuk pengisian harian kenderaan elektrik sepenuhnya. Panel pengecasan solar projek, bateri dinding kuasa dan kemudahan pengecasan membentuk grid mikro yang membolehkan penggunaan cahaya matahari yang lestari.

Stesen supercharger pertama Tesla di China kini beroperasi selama tujuh tahun. Hingga kini, Tesla telah membina lebih dari 870 stesen pengecasan super dan lebih dari 700 stesen pengecasan destinasi di seluruh daratan China, termasuk lebih dari 90 di Shanghai, membina rangkaian pengecasan yang mudah untuk pengguna di seluruh negara. Penyiapan stesen pengecasan super ini juga menandakan pendaratan rasmi stesen simpanan tenaga Powerwall di China.

“Di masa depan, kami akan terus menggali bekalan tenaga bersih dan meningkatkan lagi struktur penggunaan tenaga dunia,” kata Tesla dalam satu kenyataan.

Langkah itu dilakukan kurang dari sebulan setelah stesen pengecasan super pertama Lhasa dilancarkan. Stesen pengisian baru di Lhasa dapat mengubah tenaga suria menjadi elektrik untuk memenuhi keperluan tenaga kereta Tesla ketika mereka melakukan perjalanan di Tibet.

Lihat juga:Pembuat bateri kenderaan elektrik China CATL memperluas perjanjian bekalan bateri dengan Tesla