Tesla bertindak balas terhadap kontroversi media sosial mengenai kegagalan sistem brek China

Selepas beberapa hari kontroversi dan perbincangan hangat di media sosial, Tesla China bertindak balas terhadap tuduhan mengenai masalah dengan sistem brek Model 3.

Soalan mengenai sistem brek Model 3 Tesla mula menarik perhatian di platform blog mikro China Weibo sejak seminggu yang lalu. Seorang pemilik Tesla Model 3 telah menyatakan kesedihannya di media sosial, dengan mengatakan bahawa brek yang gagal menyebabkannya mengalami kemalangan kereta.  

Kereta model 2020 mendakwa bahawa kegagalan sistem menyebabkannya bertembung dengan dua kenderaan lain pada akhir Februari, dan dua orang cedera dalam kejadian itu.

Bapa Zhang adalah pemandu pada masa kemalangan itu. Menurut laporan perlanggaran polis trafik yang dikeluarkan malam itu, bapa Cik Zhang tidak mengekalkan jarak yang selamat dari kenderaan lain dan memutuskan bahawa dia benar-benar bersalah atas kemalangan itu.

Semasa rundingan dengan Tesla pada awal Mac, Zhang Ailing menghadapi masalah. Pada 6 Mac, Cik Zhang mengambil tindakan terhadap kedai perkhidmatan Tesla tempatannya di Henan. Cik Zhang enggan membenarkan seseorang membaiki kereta itu dan meminta Tesla untuk memberikan bayaran balik penuh dan membayar ganti rugi untuk kerja yang hilang. Cik Zhang juga menganjurkan protes yang menyalahkan Tesla untuk masalah sistem brek.

Pihak berkuasa tempatan membuat beberapa usaha pengantaraan antara Cik Zhang dan Tesla, tetapi gagal. Tesla menegaskan bahawa tidak ada masalah dengan sistem brek Model 3 dan menuduh pemandu mempercepatkan. Tesla mengatakan bahawa pada masa perlanggaran, Model 3 Ms. Zhang 2020 memandu pada kelajuan 118.5 km/jam, dan sistem itu tidak mengesan tanda-tanda masalah brek.

Cik Zhang mengeluarkan  Satu kenyataan  Mengesan Tesla mengulas secara terbuka mengenai isu itu pada hari Khamis, mendakwa bahawa Tesla enggan mendedahkan rekod memandu dalam sistem mereka. Cik Zhang juga meragui kesahihan data Tesla dan menolak dakwaan syarikat bahawa bapanya telah mempercepatkan pada masa kemalangan itu.

Insiden ini bukan kali pertama Tesla menghadapi kontroversi mengenai isu keselamatan kenderaan. China Media Output  Laporan Ekonomi Abad 21  Diringkaskan lebih daripada sedozen tuduhan kemalangan dan kemalangan yang disebabkan oleh kegagalan sistem Tesla. Isu-isu ini termasuk pecutan kenderaan yang tidak disengajakan dan kehilangan kawalan kenderaan. Beberapa kemalangan ini menyebabkan beberapa kecederaan, termasuk satu yang direkodkan pada bulan Jun 2020, yang berakhir dengan sebuah kereta musnah akibat kebakaran selepas ia terhempas.  

Tesla menafikan sebarang masalah dengan sistemnya dan sering menyalahkan pemandu kerana menyebabkan kemalangan. 21st Century Business Herald selanjutnya melaporkan bahawa strategi syarikat seolah-olah konsisten di negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Korea Selatan.  Business Insider  Telah terbukti bagaimana Tesla telah jatuh ke dalam isu kawalan kualiti selama bertahun-tahun. Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk juga mengakui bahawa kualiti produk Tesla berbeza mengikut kitaran pengeluaran: apabila syarikat cuba meningkatkan pengeluaran dengan cepat, kualiti produk menurun. Tambahan pula, Musk mencadangkan bahawa pelanggan harus mempertimbangkan untuk membeli model Tesla mereka pada masa tertentu untuk memastikan kualiti terbaik.

Kebimbangan mengenai kualiti produk Tesla juga menarik perhatian pihak berkuasa China yang berkaitan. Februari 2021,Lima jabatan kerajaan ChinaBertemu dengan wakil Tesla di Beijing dan Shanghai, mendesak syarikat itu untuk meningkatkan kualiti produk.

Lihat juga:Pegawai China memanggil Tesla atas aduan kualiti dan keselamatan

Walau bagaimanapun, kontroversi mengenai kualiti kereta Tesla tidak menghalang pengguna China daripada mempercayai jenama kereta elektrik. Menurut  CNBC, tahun lalu Telsa memperoleh $6.66 bilion di China, atau 21% dari pendapatan globalnya. Angka ini lebih daripada dua kali ganda pendapatan Tesla sebanyak $2.98 bilion di China pada tahun 2019. Perlu diingat bahawa Tesla telah mula menjual kenderaannya yang dibuat di China kepada pengguna China pada tahun lalu. Tesla Model 3 adalah kereta elektrik paling popular di China, dan syarikat itu merancang untuk membuat Model Y di China, pasaran kedua terbesarnya.