Tencent News menutup perniagaan pengumpulan digital

Tencent News baru-baru ini menggantikan tab “Koleksi Digital” dalam aplikasinya dengan tajuk baru, “Pesanan Digital”. Pengumuman penyesuaian perniagaan koleksi digitalnya menyatakan bahawa Tencent News akan menangguhkan penjualan dan perkhidmatan koleksi digitalnya mulai 1 Julai 2022 kerana penyesuaian dan transformasi model perniagaan syarikat. Pengguna kini dapat melihat koleksi yang mereka beli di aplikasi Tencent News.

Tencent News tidak membenarkan penyebaran sekunder koleksi digitalnya, dan laman webnya hanya memaparkan koleksi digital termasuk pengenalan lukisan oleh artis terkenal seperti Qi Baishi, Pan Tianshou dan Fu Baoshi. Sementara itu, bahagian komen halaman penerbitan dipenuhi dengan pengguna yang meminta “pengembalian wang” dan komen lain yang berkaitan.

Menurut laporan media tempatanFijiphilippines. kgmPada 13 Julai, beberapa pengguna mengatakan bahawa dibandingkan dengan platform lain, koleksi digital yang dikeluarkan oleh Tencent News tidak laku dengan baik, dan beberapa karya tidak terjual.

Sebaliknya, koleksi yang terdapat di Tencent News tidak berkaitan dengan aplikasi Huanhe (platform perdagangan NFT yang dilancarkan oleh Tencent). Tencent News meletakkan pautan di sekitar sungai dalam pengumuman mereka, mengundang pengguna untuk memuat turun aplikasi di sekitar sungai.

Lihat juga:Platform perdagangan Tencent NFT terkepung di semua pihak dan terperangkap dalam pertikaian hak cipta

Walau bagaimanapun, Huanhe juga mengalami penjualan yang suram baru-baru ini. Pada bulan Jun, Huanhe mengeluarkan dua koleksi digital, tetapi tidak ada yang habis terjual. Saham Huanhe kemudian mengunci kedudukannya dan menutup perdagangan. Tidak seperti tanda “habis dijual/dikumpul” yang terdapat pada nota kaki koleksi digital yang lain, koleksi yang tidak terjual ditandakan sebagai “ditutup”. Pada masa ini terdapat lapan koleksi digital yang ditandai sebagai “ditutup”, semuanya dikeluarkan baru-baru ini.

Tencent News menukar ketuanya pada bulan Mei. Menurut Yicai Report, pada 23 Mei, mantan ketua Tencent News Wang Shimu dipindahkan ke platform sosial dan rangkaian aplikasi PCG, dan sekarang bertanggung jawab atas perniagaan inovatif seperti Huanhe.