Tencent menafikan khabar angin menandakan pekerja yang tidak berpuas hati sebagai “tidak pernah disewa”

Pada hari Rabu, orang dalam memberitahu pemberita bahawa sebagai tindak balas kepada khabar angin dalam talian bahawa “pekerja Tencent yang baru lulus meletak jawatan kerana tidak berpuas hati dengan pengurusan dan ditandai sebagai’tidak akan diupah oleh Tencent‘”Teknologi FengTuduhan itu sangat tidak benar, dan pekerja itu meninggalkan syarikat itu sendiri setelah kemalangan.

Pada hari yang sama, Zhang Jun, pengarah perhubungan awam Tencent, menandakan laporan media “khabar angin” dengan warna merah di media sosial peribadinya, menafikan bahawa pekerja itu “ditandai sebagai tidak akan pernah disewa dan syarikat itu akan disaman oleh jabatan perundangannya.” Dia menambahkan, “Bolehkah berita dipalsukan? Kos pembuatan khabar angin sekarang terlalu rendah”.

Pada malam 9 Februari, pekerja itu memberitahuThePaper: “Saya tidak dapat mengesahkan sama ada berita bahawa saya ditandai sebagai’tidak pernah diupah’ adalah benar. Saya tidak menghadapi halangan dalam pencarian pekerjaan saya, dan banyak kakitangan HR menghubungi saya”. Menurut pekerja itu, dia mendapat pekerjaan baru dan akan bermula tidak lama lagi.

Pada petang 25 Januari, seorang pekerja yang baru lulus dari WeChat, Tencent WeCom, versi komunikasi korporat, menyatakan rasa tidak puas hati di antara 600 orang danTuduh syarikat itu membual tentang nilai-nilai yang tidak normalGalakkan pekerja untuk bekerja lebih masa.

Lihat juga:Pembuat kereta yang diasaskan oleh CEO Tencent Investment Roborock

Kejadian itu mencetuskan perbincangan hangat pada masa itu, dengan banyak netizen menyatakan sokongan mereka terhadap pekerja tersebut. Huang Tieming, ketua WeCom, menyedari sikap jujur ​​pekerja dan memutuskan bahawa tiga langkah pengoptimuman akan dibuat, termasuk perancangan tepat pada masanya, jadual kerja yang sihat dan munasabah, dan penilaian kerja yang jelas.

Kemudian dilaporkan bahawa pekerja tersebut telah meninggalkan Tencent dan ditandai sebagai “tidak pernah disewa” oleh jabatan personel. Bukan sahaja dia tidak dapat terus bekerja di Tencent, tetapi dia akan ditolak walaupun dia bergabung dengan syarikat Internet domestik utama yang lain. Di samping itu, laporan berita mengatakan bahawa jabatan undang-undang Tencent nampaknya menuntut pekerja kerana “merosakkan imej syarikat.”