Tencent membina platform input kandungan tanpa halangan untuk pengguna dengan keperluan khas

Di bawah bimbingan Pusat Bantuan dan Teknologi China untuk Orang Kurang Upaya secara langsung di bawah Persekutuan Orang Kurang Upaya China,Kaedah Input Sogou Tencent, Persatuan Penyelidikan Kebolehaksesan, TOCPADBersama melancarkan rancangan kesejahteraan awam input bebas halangan “Zhongsheng”.

Berdasarkan kaedah input Sogou dan pengumpulan teknologi bebas halangan kesejahteraan awam Tencent Technology, rancangan ini akan membina platform terbuka untuk input bebas halangan, dan membuka penyelesaian input teknikal untuk masalah penglihatan, gangguan fizikal, pengguna tua, pembacaan gambar OCR, dan terjemahan bahasa isyarat AI ke seluruh industri., Percuma dan terbuka.

Peserta dari rantaian industri yang berbeza seperti Vivo, TobiiDynavox, dan Honeycomb turut mengambil bahagian dalam program ini. Fasa pertama “Laporan Penyelidikan Input Kebolehaksesan” dijadwalkan akan dirilis pada pertengahan 2022.

Di samping itu, Sogou juga melancarkan penyelesaian “input pergerakan mata” untuk pertama kalinya. Penyelesaian ini bergantung terutamanya pada pengawal mata dengan teknologi penjejakan mata terbina dalam, yang membolehkan pengguna kurang upaya mengendalikan komputer untuk memasukkan teks melalui putaran mata dan menatap. Sejak 2015, Sogou secara berturut-turut melancarkan penyelesaian input untuk kumpulan orang tertentu, seperti input cacat penglihatan, input cacat fizikal, dan mod penatua, yang terbuka untuk rakan kongsi secara percuma.

Xi Xiaohu, naib presiden Tencent, mengatakan, “Di masa depan, kami akan melabur untuk waktu yang lama untuk menjadikan rancangan ini sebagai platform untuk menghubungkan lebih banyak teknologi input dan senario aplikasi tanpa halangan.”

Pada tahun 2020, Tencent juga melancarkan rancangan kesejahteraan awam teknologi, melancarkan “Suara Alam”, membuka generasi baru teknologi audio masa nyata percuma, dan mempromosikan industri untuk bersama-sama menyelesaikan masalah alat bantu untuk golongan cacat pendengaran.

Dilaporkan bahawa terdapat lebih dari 85 juta warga negara berkeperluan khas di China, termasuk lebih dari 17 juta orang cacat penglihatan dan lebih dari 6 juta pesakit dengan cerebral palsy. Data dari bancian nasional ketujuh menunjukkan bahawa China mempunyai 260 juta orang berusia 60 tahun ke atas, di mana 190 juta orang berusia 65 tahun ke atas.

Lihat juga:Applet WeChat Tencent mengklik 450 juta pengguna aktif harian di China

“Rancangan Lima Tahun ke-14 untuk Perlindungan dan Pembangunan Orang Kurang Upaya” yang dikeluarkan secara rasmi oleh negara mengusulkan untuk mempercepat pengembangan aksesibilitas maklumat dan mempopularkan laman web Internet, aplikasi Internet mudah alih, dan penggunaan alat layan diri oleh orang ramai. Pada bulan November 2020, Dewan Negara juga mengeluarkan pemberitahuan mengenai “Pelan Pelaksanaan untuk Menyelesaikan Kesukaran Orang Tua dengan Berkesan dalam Menggunakan Teknologi Pintar”, mendorong syarikat teknologi untuk menyediakan & nbsp yang lebih sesuai; Produk dan perkhidmatan pintar untuk warga emas.