Tencent memasuki R&D dan reka bentuk cip-fokus baru untuk gergasi teknologi China

Pada bulan lalu, Tencent telah menerbitkan beberapa jawatan penyelidikan dan pembangunan cip komputer di laman web pengambilan rasminya, termasuk arkitek cip, jurutera pengesahan cip, dan jurutera reka bentuk cip.

Sebagai contoh, arkitek cip bertanggungjawab untuk reka bentuk, analisis persaingan dan definisi spesifikasi AI dan cip pemproses, serta reka bentuk keseluruhan cip besar dan kawalan dan reka bentuk modul utama. Tencent mencari pakar yang biasa dengan seni bina dan reka bentuk litar cip AI dan pemproses tujuan umum-sebaiknya pakar teknikal lini pertama dari syarikat reka bentuk, dengan pengalaman projek dalam reka bentuk seni bina cip besar, kawalan dan reka bentuk modul utama.

Tencent adalah salah satu syarikat Internet terbesar di China. Sebelumnya telah melabur dalam industri cip, tetapi pada bulan Mac tahun ini, firma itu menubuhkan Shenzhen Baoan Bay Tencent Cloud Computing Company, yang meliputi reka bentuk dan penyelidikan dan pengembangan litar bersepadu. Langkah itu menimbulkan spekulasi bahawa Tencent terlibat dalam pembuatan cip.

Tencent telah melabur dalam industri cip, seperti di Enflame Technology, sebuah syarikat cip AI yang berpusat di Shanghai. Enflame Technology memberi tumpuan kepada produk penaakulan latihan AI umum. Pada Persidangan Kecerdasan Buatan Dunia 2021, Enflame Technology melancarkan produk latihan AI generasi kedua: cip “Suisi 2.0”.

Tencent memberi respons kepada wartawan dari media domestik The Paper mengenai kebocoran tersebut, dengan mengatakan bahawa terdapat percubaan untuk mengembangkan cip dalam bidang tertentu berdasarkan keperluan perniagaan tertentu, seperti percepatan AI, codec video dan cip bukan tujuan umum.

Lihat juga:CATL dan Tencent Cloud mencapai kerjasama strategik untuk membina asas inovasi AI

Cip kini mewakili pasaran baru yang diperjuangkan oleh gergasi teknologi China. Penganalisis mengatakan persaingan semakin sengit kerana kekurangan cip global dan sekatan AS.

Di China, Alibaba telah mengembangkan dan mengeluarkan cip secara rasmi seperti T-Head dan Xuantie. Baidu telah lama mengusahakan cipnya sendiri, terutama untuk industri kecerdasan buatan, dan awal tahun ini menubuhkan Baidu Kunlun untuk reka bentuk dan pengembangan cip kecerdasan buatan, dengan nilai pembiayaan 13 miliar yuan ($2,01 bilion).

Di pasaran global, syarikat gergasi Internet termasuk Google, Amazon dan Facebook sudah mengusahakan cip mereka sendiri.