Tencent melarang applet TheOne.art NFT WeChat

Program mini WeChat bernama “TheOne.art NFT”Kerana perkhidmatan pengumpulan digital yang disediakannya termasuk dalam kategori perkhidmatan yang tidak dibenarkan, ia dilarang oleh Tencent pada 21 Februari.

Platform maklumat perniagaan domestik Tianyan Check menunjukkan bahawa platform e-dagang seni digital “TheOne.art” adalah satu-satunya perniagaan di bawah Weiyi (Hangzhou) Digital Technology Co., Ltd.

Laman web rasmi platform ini juga menulis bahawa TheOne.art telah memperoleh sejumlah kelayakan pengurusan pematuhan di bawah dasar yang ada. Syarikat ini ditubuhkan pada 18 Mei 2021 dengan modal berdaftar 3722,219 yuan ($589,621). Pada bulan Oktober, syarikat itu mendedahkan bahawa ia telah menyelesaikan pembiayaan pusingan malaikat sebanyak 10 juta yuan.

MenurutHarian BlockchainPada 23 Februari, walaupun program mini telah diharamkan di WeChat, pengguna masih boleh membeli produk digital melalui Alipay. Pada jam 6 petang pada 22 Februari, koleksi digital berjudul “Rudolph and His Friends”, dengan jumlah penjualan 5.000 salinan, berharga 29.9 yuan, habis terjual tidak lama setelah dibebaskan.

Sepuluh minit sebelum pelancaran, platform TheOne.art menyiarkan catatan mengenai saluran pembelian. Catatan tersebut menaip “Pembelian dan pembayaran WeChat tidak disokong” dengan huruf tebal. Disarankan agar pengguna dapat menyimpan gambar ke album dan pergi ke Alipay untuk transaksi.

Sebelumnya, ada desas-desus pasar bahwa regulator pemerintah telah mengeluarkan persyaratan untuk koleksi NFT atau digital. Maklumat ini belum disahkan oleh jabatan yang berkaitan. Namun, pada bulan Oktober, Tencent‘s Huanhe dan Antchain’s Whale Tan menghapus kata “NFT” dari platform mereka dan mengubahnya menjadi “koleksi digital”.

Lihat juga:China NFT Weekly: Bingdundun NFTS!

Sebagai tambahan, pada 18 Februari, Suruhanjaya Pengawalseliaan Perbankan dan Insurans China mengeluarkan peringatan untuk mencegah risiko penggalangan dana secara haram di bidang “Yuan Universe”, yang menyatakan bahawa ada penjenayah yang mengumpulkan dana atas nama” Projek Pelaburan Yuan Universe “dan” Yuan Universe Chain”. Mereka disyaki melakukan aktiviti jenayah seperti penggalangan dana dan penipuan secara haram. Amaran itu juga menekankan bahawa orang ramai harus meningkatkan kesedaran mereka mengenai pencegahan risiko.