Tencent melancarkan produk neutral karbon untuk sektor tenaga

Gergasi Internet CinaTencent mengeluarkan dua produk sektor tenagaPada hari Khamis, termasuk “Tencent Enerlink” dan “Tencent Enertwin”, ini menandakan usaha lebih lanjut Tencent ke arah neutralitas karbon, dan ini juga merupakan kemajuan terbaru susun atur mendalam Tencent Cloud dalam industri tenaga silang, membantu mencapai transformasi digital.

Mengandalkan kelebihan teknologi Tencent, kedua-dua produk tersebut memberikan peranan penuh kepada kembar data besar, kecerdasan buatan dan digital. Mereka secara efektif akan mendorong syarikat untuk meningkatkan kualiti dan kecekapan, menjimatkan tenaga dan mengurangkan karbon, dan membantu industri mempercepat digitalisasi dan neutralitas karbon.

Tencent EnerLink bergantung pada data besar, Internet of Things, pengkomputeran tepi dan teknologi lain untuk mewujudkan pengumpulan, visualisasi, analisis dan ramalan data tenaga yang komprehensif, dan menyelesaikan inventori karbon. Kedua, ia menyediakan lebih daripada 200 alat sambungan aplikasi seperti VooV, Qianfan, dan Qidian.com untuk membantu syarikat membina platform kolaborasi pengurusan tenaga. Akhirnya, berdasarkan alat sambungan seperti applet WeChat dan WeCom, ia dapat membantu syarikat menjangkau pengguna dan rakan kongsi dengan cepat di seluruh rantaian industri, dan terus membantu pembinaan ekologi.

Lihat juga:Tencent melancarkan laporan nilai sosial lestari tahunan pertama

Dalam bidang pembuatan pintar, Tencent EnerTwin dapat dengan cepat membina model visualisasi 3D untuk mencapai pengurusan tenaga jarak jauh, sangat realistik, dan mendalam. Mengandalkan pengkomputeran berprestasi tinggi dan teknologi AI, ia dapat menganalisis dan memantau data gambar dan video dengan bijak, mengenal pasti kecacatan peralatan dan kelainan persekitaran, dan meningkatkan kecekapan pengeluaran dan tahap keselamatan syarikat tenaga. Ini amat kritikal untuk kemudahan kompleks seperti barisan pengeluaran dan ladang angin luar pesisir yang melibatkan keadaan kerja berisiko tinggi.

Tencent adalah salah satu syarikat Internet domestik pertama yang melancarkan strategi berkecuali karbon. Ia mengumumkan rancangan “Net Zero” pada bulan Februari tahun ini, berjanji untuk mencapai neutralitas karbon penuh dalam operasi dan rantaian bekalannya sendiri selewat-lewatnya pada tahun 2030.