Tencent melabur dalam syarikat cip gelombang optik OptiArk Semiconductor

Pada 8 Ogos, OptiArk Semiconductor, penyedia sistem pandu gelombang optik yang beribu pejabat di Shenzhen, menukar pendaftarannya dengan Pentadbiran Perniagaan China,Pemegang saham baru syarikat modal teroka Tencent. Pemegang saham baru memegang kira-kira 3 peratus. OptiArk juga meningkatkan modal berdaftarnya menjadi sekitar 3,537,300 yuan ($523,602) dan menambahkan anggota baru ke dewan, Lei Lei.

Syarikat ini menyediakan produk perkakasan kacamata AR semikonduktor. Menurut laman web rasminya, syarikat itu ditubuhkan bersama pada Januari 2020 oleh pakar optik AR Zhu Yisheng dan saintis industri. Komited untuk pembangunan teknologi canggih dan pembuatan pandu gelombang optik (cip optik diffractive), enjin optik (modul unjuran mikro), modul optik, bahan dan proses semikonduktor mikro-nano.

Pemegang sahamnya termasuk Beijing Quantum Jump Technology Co., Ltd., sebuah syarikat yang berkaitan dengan ByteDance.

Walaupun OptiArk belum lama ditubuhkan, ia telah menyelesaikan beberapa pusingan pembiayaan. Pada 18 Jun 2020, hanya setengah tahun setelah penubuhannya, OptiArk menerima pelaburan malaikat. Jumlahnya tidak didedahkan, dan pelaburnya adalah Jinghua Optoelectronics Technology Company.

Pada 26 Oktober 2020, OptiArk menerima pembiayaan Siri Pra-A. Jumlahnya tidak didedahkan, dan pelaburnya adalah Sequoia China Seed Fund dan Kasda.

Lihat juga:Pembuat MicroLED JBD memastikan pusingan pembiayaan A3

Kemudian, OptiArk membawa gelombang wang. Menerima pembiayaan Siri A pada 24 Mei 2021. Jumlahnya tidak didedahkan. Pelabur termasuk Shenzhen HTI Group Co., Ltd., Greater Bay Area Homeland Investment Co., Ltd., Times Bole, 37Games Venture Capital Fund, ByteDance Strategic Investment Group, dll.

Syarikat gergasi Internet China Tencent sering melabur dalam bidang AR. Pada bulan Februari tahun ini, Beijing Chaohe Technology, pengeluar perkakasan yang memfokuskan pada pengembangan kacamata AR, menambahkan Guangxi Tencent Venture Capital Partnership sebagai pemegang saham baru. Maklumat berkaitan menunjukkan bahawa Tencent melanggan 7.326% saham dengan harga 246,785 yuan.