Tencent dan Mercedes-Benz bekerjasama dalam pemanduan autonomi

Daimler Greater China Limited, anak syarikat Mercedes-Benz Group, danTencent Cloud Computing Beijing Co., Ltd.Dalam bidang pemanduan autonomi peringkat tinggi. Di bawah perjanjian itu, pengkomputeran awan, data besar dan teknologi kecerdasan buatan akan digunakan untuk mempercepat simulasi, pengujian dan penerapan teknologi pemanduan autonomi Mercedes-Benz.

Kerjasama ini akan memperkuat sumber R&D dan menyokong Mercedes-Benz dan Nvidia untuk bersama-sama mengembangkan teknologi kenderaan autonomi di China. Untuk tujuan ini, makmal bersama untuk pemanduan autonomi akan ditubuhkan untuk mempercepat penyelidikan dan pengembangan Mercedes-Benz dalam bidang ini dan melayani pasaran China dengan lebih baik.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan rakan kongsi tempatan seperti Tencent,” kata Dr Hans Georg Engel, naib presiden eksekutif kanan Mercedes-Benz China. “Mercedes-Benz adalah syarikat automotif pertama di dunia yang memenuhi syarat undang-undang yang ketat dari sistem pemanduan autonomi L3. Di China, kami secara intensif mengembangkan dan menguji sistem pemanduan autonomi generasi semasa dan seterusnya. Untuk berjaya dalam bidang ini, Wawasan mendalam mengenai keperluan pengangkutan dan pasaran tempatan yang kompleks sangat penting.”

Melalui kerjasama antara Mercedes-Benz dan Tencent, yang terakhir akan menyediakan Mercedes-Benz dengan seni bina, alat dan platform IT yang berpengalaman dalam bidang pemanduan autonomi, pengkomputeran awan, data besar, dan kecerdasan buatan. Sokongan perkhidmatan awan bersepadu, berprestasi tinggi dan stabil. Pada masa yang sama, Tencent juga akan memberikan kepakarannya dalam bidang keselamatan Internet Kenderaan untuk menyokong penyelidikan dan pengembangan pemanduan autonomi Mercedes-Benz di China.

Lihat juga:Mercedes-Benz dan Geely’s Smart # 1 dilancarkan

Tencent dan Mercedes-Benz telah menyelesaikan kerjasama selama bertahun-tahun. Pada tahun 2015, Mercedes-Benz menjadi pengeluar kereta mewah pertama yang bekerjasama dengan Tencent untuk melancarkan “MyCar”, perkhidmatan inovatif yang memenuhi keperluan pelanggan China. Pada masa akan datang, kedua-dua pihak menyatakan kesediaan mereka untuk meneroka kemungkinan kerjasama dalam lebih banyak bidang.