Tencent akan melancarkan acara amal 99 hari sumbangan tahunan

Gergasi teknologi ShenzhenTencent telah mengatur acara amal tahunan “99 Donation Day”Beroperasi dari 1 hingga 10 September. Pada 31 Ogos,Yayasan Amal TencentAcara Hari Amal 99 dan upacara pelancaran dengan tema “Tangan Bersama” diadakan di Hong Kong.

Semasa Hari Derma 99, Yayasan Amal Tencent akan menyediakan dana ganjaran khas sebanyak 100 juta yuan (AS $14.51 juta), sebagai tambahan kepada 300 juta yuan (AS $43.54 juta) dalam dana sumbangan. Dana akan menyokong pertumbuhan projek amal yang lebih berkembang dan inovatif, dan membantu membina ekosistem amal Internet yang pelbagai, sihat dan lestari.

Tahun ini, 99 Hari Derma akan melancarkan mekanisme interaksi kesejahteraan awam yang dibuat bersama oleh seluruh rakyat. Pada masa itu, permainan baru yang dipanggil “A Flower, A Dream” akan dikeluarkan dan akan menjadikan setiap pengguna Internet sebagai pengurus produk 99 hari hadiah. Menggunakan bunga merah kecil untuk membantu impian kesejahteraan awam dan memilih penyokong kesejahteraan awam juga merupakan penerokaan baru platform amal Tencent.

Sejak akhir bulan Jun, Yayasan Amal Tencent telah mulai meminta niat amal dari netizen, dan telah menerima lebih dari 8,000 rancangan amal dari lebih dari 7,000 netizen. Program-program ini melibatkan menjaga orang tua yang balu, memperhatikan anak-anak luar bandar, perlindungan alam sekitar, revitalisasi luar bandar dan isu-isu kesejahteraan awam yang lain.

Lihat juga:Tencent melancarkan rancangan’kemakmuran bersama’ 50 bilion yuan

Pada akhirnya, sebanyak 16 projek kesejahteraan awam termasuk “menaja ribuan kanak-kanak luar bandar untuk memasuki muzium”,” melindungi kesihatan mental 10,000 kanak-kanak luar bandar”, dan “memberikan pemeriksaan pendengaran percuma untuk 10,000 orang tua luar bandar” dilancarkan semasa acara tersebut. Netizen boleh menyumbangkan bunga merah kecil untuk menyokong program kegemaran mereka dan mendapatkan “bil bunga merah kecil” mereka sendiri. Apabila jumlah bunga merah kecil mencapai jumlah yang ditentukan, Yayasan Amal Tencent akan bekerjasama dengan rakan industri untuk memilih organisasi amal yang sesuai sebagai penganjur, melaksanakan rancangan tersebut dan secara berkala memberi maklum balas kepada pengguna mengenai kemajuan rancangan tersebut.

Di samping itu, di platform amal Tencent, pengguna dapat memperoleh bunga merah kecil melalui aktiviti amal seperti menderma, menderma langkah, dan menjawab soalan. Semakin banyak rakan perniagaan Tencent berhubung dengan Xiaohonghua untuk bersama-sama meneroka pelbagai senario kesejahteraan awam dan tingkah laku kesejahteraan awam, yang membolehkan Xiaohonghua merakam tingkah laku amal pengguna.

Selama 99 Hari Sumbangan pada tahun 2021, lebih daripada 68.7 juta orang menyumbang 3.569 bilion yuan. Selain sumbangan, 10.97 juta netizen turut serta dalam amal tingkah laku dengan berjalan kaki dan kaedah lain. Jumlah interaksi Xiaohonghua melebihi 125 juta, dan jumlah sumbangan dan jumlah interaksi mencapai tahap tertinggi.