Telefon tanpa pemandu (1) akan dibuat di China untuk pasaran India

Nothing, syarikat permulaan elektronik pengguna yang berpusat di UK, akan melancarkan telefon pintar Android pertamanya, Nothing Phone (1), di pasaran global pada 12 Julai. Syarikat kini telah mengesahkanSemua telefon pintar yang dijual di India akan dibuat di dalam negara.

Pada tahun 2020, Carl Pei, pengasas bersama jenama telefon pintar China OnePlus (OnePlus) menubuhkan Nothing di United Kingdom. Setakat ini, jenama Nothing telah menerima $144 juta. Pada bulan Ogos 2021, Nothing melancarkan produk pertamanya, TWS Headphone ear (1).

Mengenai telefon pintar pertama syarikat yang akan datang, Nothing Phone (1), Naib Presiden dan Pengurus Besar Nothing, Manu Sharma memberitahu Economic Times bahawa peranti yang dijual di India akan dihasilkan di Tamil Nadu, India.

Telefon bimbit Nothing (1) adalah permulaan sebenar perjalanan jenama Nothing, kata Manu. Memandangkan kepentingan pasaran India untuk jenama itu, masuk akal untuk membuat telefon bimbit Nothing (1) secara tempatan. Dia selanjutnya mengesahkan bahawa Nothing telah meningkatkan kepercayaan pengguna dengan memperluas sokongan pelanggannya di India ke lebih dari 270 pusat perkhidmatan yang dibenarkan di lebih dari 250 bandar di seluruh negara.

Selain itu, seorang informan bernama Mukur Sharma mendedahkan bahawa pengeluaran telefon pintar ini bermula di sebuah kilang di Tamil Nadu tetapi baterinya akan diimport dari China.

Lihat juga:Tiada telefon bimbit dikeluarkan pada 12 Julai (1)

Menurut laporan sebelumnya, Nothing Phone (1) akan menggunakan skrin FHD + OLED 6,55 inci dengan kadar penyegaran 90Hz. Ia dilengkapi pemproses Snapdragon 7 Gen 1, kamera utama 50 megapiksel dan bateri 4500mAh. Menyokong pengecasan pantas 45W melalui port pengecasan USB Type-C.