Telefon pintar Huawei Mate 50/Pro akan menggunakan kamera aperture berubah-ubah

Siri telefon pintar Huawei Mate 50 dan persidangan musim luruh produk baru senario penuh akan diadakan pada 6 September, sehari sebelum persidangan produk baru Apple. Pada 31 Ogos,Huawei mengumumkan bahawa siri Mate 50/Pro baru akan dilengkapi dengan kamera aperture berubah-ubah enam bilah.

Lihat juga:Aktiviti produk siri Huawei Mate 50/Pro melebihi 11,600 janji temu

Kamera akan mempunyai “apertur berubah-ubah dan kawalan inti keras,” kata Huawei dalam video promosi. Tidak jelas bagaimana aperture diselaraskan. Sekiranya dapat menyokong pelbagai penyesuaian, ini adalah kejayaan besar dalam bidang kamera telefon pintar.

Mesin kejuruteraan siri Huawei Mate 50 (sumber gambar: Weibo)

Sebelumnya, seorang pengguna Internet China mendedahkan gambar modul kamera belakang mesin kejuruteraan siri Mate 50. Nampaknya terdapat lensa aperture berubah-ubah enam bilah di sudut kanan atas telefon, yang dapat mengawal cahaya masuk dengan menyesuaikan aperture. Perlu disebutkan bahawa Huawei mengemukakan paten yang disebut “Aperture, Modul Kamera dan Peranti Elektronik” tahun lalu. Foto paten menunjukkan bahawa peranti ini mempunyai enam bilah untuk menyesuaikan bukaan. Reka bentuk ini mungkin digunakan pada siri Mate 50, yang patut dinantikan oleh pengguna.

Paten (sumber gambar: Huawei)

Seorang blogger teknologi terkenal dengan nama pengguna Weibo “Digital Chat Station” juga mendedahkan bahawa siri Huawei Mate 50 akan menggunakan sensor besar 50MP 1/1.5 inci sebagai kamera utama, kemungkinan sensor IMX766. Mate 50 Pro akan menampilkan kamera aperture berubah-ubah yang baru. Sementara itu, pada siri Mate 50, sensor 3X, 3.5X, telefoto 5x, IMX766, IMX688 dan OV64B akan dilancarkan.

Seorang blogger lain, Wangzai Baishitong, mengatakan kamera aperture berubah-ubah Mate 50 Pro dapat disesuaikan antara F1.4 dan F4.

Telefon pintar yang dilengkapi dengan lensa aperture berubah-ubah tidak pernah berlaku sebelum ini. Telefon pintar Samsung Galaxy S9 secara fizikal dapat menyesuaikan apertur lensa kamera utama 12MP menjadi F1.5 atau F2.4, tetapi lensanya hanya mempunyai dua bilah berbentuk C.

Selain itu, Sony Xperia PRO-I yang dikeluarkan tahun lalu meletakkan sensor besar bersaiz 1 inci pada telefon pintar tetapi hanya boleh dilaras pada F2.0 dan F4.0.