Teknologi pesaing TikTok Kuaishou memenangi hak siaran untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022

Pada 23 Jun, syarikat video pendek China dan pesaing TikTok Kuaishou dan syarikat milik negara Voice of China mengadakan sidang media kerjasama strategik di Beijing. Kuaishou memperoleh hak penyiaran untuk Sukan Olimpik Tokyo 2020 dan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 di platform video pendeknya.

Ketua Pegawai Eksekutif Kuaishou Su Hua mendedahkan bahawa pengguna aktif bulanan global (MAU) Kuaishou mencapai 1 bilion.

Kuaishou menjadi syarikat Internet domestik keempat dengan MAU melebihi 1 bilion setelah Tencent, Alibaba, dan ByteDance. Didorong oleh berita ini, harga saham Kuaishou di Hong Kong melonjak 6% kepada HK $199.5 semasa waktu dagangan pasaran.

Kerjasama ini bermaksud bahawa semasa Olimpik Tokyo dan Olimpik Musim Sejuk Beijing, Kuaishou akan bekerjasama dengan Voice of China untuk melancarkan sejumlah aktiviti sepanjang acara untuk meningkatkan lagi pengaruh sukan di China.

Kuaishou telah aktif terlibat dalam bidang sukan. Pada bulan Mac tahun ini, setelah Kuaishou mencapai perjanjian hak cipta dengan pegawai CBA, pengguna di platform tidak hanya dapat menonton siaran langsung rasmi permainan CBA, tetapi juga berpartisipasi dalam permainan, yang secara signifikan meningkatkan pelaburan dan tontonan penonton dalam sukan ini. Menurut statistik dari Kuaishou Sports, pada akhir musim CBA ini, 1 dari 10 pengguna Kuaishou telah menonton siaran langsung CBA.

Sebelum ini, Kuaishou juga menjalin kerjasama dengan Piala Amerika tahun ini dan memenangi hak cipta siaran langsung dan video pendek acara di daratan China. Kuaishou secara beransur-ansur menjadi penyedia video pendek dan siaran langsung sukan domestik yang terkenal. Kerjasama antara Kuaishou dan “The Voice of China” dapat mengubah cara tradisional permainan sukan media.

Pada Februari 2021, Kuaishou disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong, dengan nilai pasaran pembukaan sekitar AS $180 bilion. Hingga kini, Kuaishou menduduki tempat kelima di antara syarikat Internet China, kedua setelah Tencent, Alibaba, Meituan dan Pinduoduo.

Lihat juga:Platform video pendek Kuaishou meningkatkan pengembangannya di Brazil dan Asia Tenggara, meningkatkan persaingan dengan saingan TikTok

Namun, sejak penyenaraiannya, harga saham Kuaishou berada di roller coaster. Kurang dari dua minggu selepas penyenaraian, nilai pasaran mencapai puncak HK $1.7 trilion, dan jatuh di bawah 1 trilion dua bulan kemudian. Baru-baru ini, harga sahamnya mencapai paras terendah baru. Sebab utama adalah bahawa perbelanjaan penjualan, pemasaran, pengurusan pentadbiran, penyelidikan dan pengembangan, dan lain-lain telah meningkat dengan ketara setelah penyenaraian.