Teknologi Niu akan melancarkan kenderaan elektrik bateri natrium ion roda dua pada tahun 2023

Ketua Pegawai Eksekutif Niu Technologies (Niu Technologies), penyedia penyelesaian mobiliti bandar pintar, berkata syarikat itu kini sedang mencari teknologi bateri baru alternatif. Menurut laporan, pada tahun 2023, syarikat itu merancang untuk melancarkan kenderaan elektrik roda dua pertama yang dilengkapi dengan bateri natrium-ionJurnal sekuriti China6 Ogos.

Pada jarak yang sama, bateri natrium-ion lebih berat daripada bateri litium, tetapi mereka membawa kelebihan kos, kata Lee. Dengan kenaikan harga kereta yang terhad, Lee menegaskan keperluan untuk mencari cara untuk mengurangkan kos di kawasan lain.

Dipengaruhi oleh wabak dan kekurangan bahan mentah yang berterusan, banyak syarikat dalam industri kenderaan elektrik roda dua terus menaikkan harga, terutama setelah kenaikan harga bateri litium. Syarikat itu, yang ditubuhkan pada tahun 2014, menaikkan harga runcit semua produk bateri lithiumnya pada 1 April, dari 200 yuan hingga 1,000 yuan ($29.58-147.9). Kenaikan harga hanya 7%, sementara pesaingnya pada umumnya menaikkan harga antara 9% dan 15% dalam tempoh yang sama.

Pada masa yang sama, syarikat membuat penyesuaian tertentu terhadap struktur produk bateri. Lee berkata, dengan kejayaan berterusan dalam teknologi bateri asid plumbum sejak dua tahun lalu, jaminan kualiti dan jangka hayat baterinya diperpanjang, justeru beberapa model syarikat itu mula menggunakan bateri asid plumbum nano-graphene.

Di samping itu, bateri kuasa yang digunakan dalam produk syarikat termasuk bateri lithium ferromanganese fosfat. “Tahun ini, produk yang dilengkapi dengan bateri asid plumbum menyumbang bahagian yang lebih besar. Kami membuka banyak kedai di bandar tingkat kedua dan ketiga tahun lalu. Bateri asid plumbum memenuhi keperluan pengguna tempatan. Di samping itu, seluruh industri telah menunjukkan peralihan dari bateri litium ke bateri asid plumbum dalam jangka pendek. Kebangkitan bateri,” kata Li.

Pada masa ini, syarikat telah membentuk matriks produk termasuk motosikal elektrik, basikal elektrik, basikal elektrik, dan skuter elektrik. Li juga mengatakan bahawa dengan pelancaran produk baru yang kompetitif dan kedatangan musim penjualan puncak, prestasi suku ketiga syarikat dijangka pulih dengan stabil.

Lihat juga:Teknologi Niu mengeluarkan basikal elektrik baru

Menurut rancangan yang dikeluarkan pada awal tahun ini, syarikat menjangkakan penjualan global akan mencapai 1,5-1,7 juta pada tahun 2022, di mana 1,3-1,5 juta akan dijual di pasar China dan 200,000-300,000 akan dijual di pasar luar negeri.