Teknologi LinkDoc yang disokong oleh Alibaba Health memohon IPO AS, menyebabkan gelombang dalam industri perubatan dalam talian China

Syarikat data perubatan China LinkDoc Technology mengemukakan dokumen untuk disenaraikan di Amerika Syarikat pada hari Isnin, ketika industri penjagaan kesihatan digital China terus berkembang setelah wabak pneumonia mahkota baru.

Syarikat itu tidak mendedahkan nilai khusus tawarannya, tetapi memasukkannyaArkibIni adalah nombor pemegang tempat yang biasanya digunakan untuk mengira yuran pendaftaran. Walau bagaimanapun,BloombergSumber yang tidak disebutkan namanya sebelum ini melaporkan bahawa syarikat itu dapat mengumpulkan sekitar $500 juta melalui IPO.

Menurut prospektusnya, pendapatan Liandao Technology pada tahun 2020 mencapai 1.07 bilion dolar AS. Dalam tiga bulan pertama tahun ini, pendapatan syarikat meningkat 41 peratus tahun ke tahun, dan kerugian bersihnya meningkat kepada 20.7 juta yuan ($21.17 juta) daripada 61.6 juta yuan ($9.62 juta) tahun lalu. Sehingga 31 Mac, syarikat itu telah menerima 2.5 juta pesakit dan bekerjasama dengan lebih daripada 330 hospital dan 39,000 doktor berdaftar.

Ditubuhkan pada tahun 2014, startup yang berbasis di Beijing ini melayani fasilitas kesehatan dan perusahaan farmasi di China dengan menawarkan layanan perawatan kesehatan kanker berdasarkan data besar dan kecerdasan buatan (AI). Menurut firma perunding Frost & Sullivan, Syarikat ini mengendalikan infrastruktur digital berasaskan data perubatan ketepatan terbesar di Amerika Syarikat, Termasuk LinkCare, platform penjagaan berterusan digital untuk pesakit dengan penyakit kritikal, LinkData, sistem kurasi data perubatan membujur yang menyokong AI, dan LinkSolutions, platform penyelesaian sains hayat ketepatan berdasarkan data, yang membantu syarikat sains hayat mempercepat penyelidikan klinikal dan penggunaan bukti dunia nyata.

LinkDoc Technology mengatakan dalam pengajuannya bahawa ia akan menghabiskan 45 persen dari dana yang diperoleh dari IPO untuk memperkuat kemampuan penyelidikan dan pengembangan, meningkatkan infrastruktur teknologi, dan merekrut lebih banyak ahli onkologi dan saintis data. Permulaan itu juga mengatakan sekitar 15 peratus daripada hasil IPOnya akan digunakan untuk memperluas rangkaian pusat rawatan pesakit dan penawaran perkhidmatannya. Kira-kira 25% akan digunakan untuk mencari potensi pelaburan strategik dan pengambilalihan, dan 15% lagi akan digunakan untuk tujuan korporat umum.

Pada bulan September tahun lalu, unicorn AI perubatan ini mengumpulkan AS $700 juta (kira-kira AS $109.3 juta) dalam siri pembiayaan D + yang diketuai oleh China Capital Investment Group, China Broadband Capital dan Youshan Capital untuk penyelidikan dan pengembangan anti-tumor. Ubat baru. Awal tahun ini, Alibaba Health, unit penjagaan kesihatan Alibaba yang disenaraikan di Hong Kong dengan nilai pasaran lebih dari HK $241 bilion ($31 bilion), melabur di LinkDoc, yang bertujuan untuk bersama-sama membina platform perkhidmatan kitaran penyakit penuh untuk pesakit barah, lapor China DailyLaporan.

Raksasa teknologi China telah meningkatkan usaha mereka untuk memasuki industri penjagaan kesihatan berasaskan Internet sejak wabak pneumonia mahkota baru mendorong permintaan untuk perkhidmatan perubatan dalam talian dan tanpa kontak. JD Health, bahagian penjagaan kesihatan gergasi runcit China JD.com, melancarkan IPO bernilai $3.5 bilion pada bulan Disember, yang terbesar di Hong Kong tahun lalu. Enjin carian dan gergasi AI Baidu adalahDilaporkanBercakap dengan pelabur untuk mengumpulkan $2 bilion selama tiga tahun untuk membina syarikat bioteknologi bebas. Pemilik TikTok ByteDance membeli ensiklopedia perubatan dalam talian dan platform perkhidmatan penjagaan kesihatan Baike Mingyi pada Mei lalu, dan mula merekrut pasukan penemuan ubat kecerdasan buatannya pada bulan Disember.

Lihat juga:JD Health memulakan debutnya di Hong Kong, harga saham melonjak 75%

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Rangkaian Internet China, pada Disember 2020, jumlah pengguna perkhidmatan kesihatan dalam talian di China telah mencapai 215 juta, merangkumi 21.7% pengguna Internet nasional. Citigroup menganggarkan bahawa jualan dadah dalam talian China boleh mencapai 516 bilion yuan ($80.61 bilion) menjelang 2025. PenganalisisUBSDiperkirakan bahawa pasaran kesihatan jarak jauh China akan melebihi Amerika Syarikat pada tahun 2023 dan melebihi AS $55 bilion pada tahun 2025.

DalamInisiatif dasarPada bulan April tahun lepas, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Negara China mengeluarkan dokumen yang menyokong pembangunan perundingan maya dan jualan dadah di China. Di China, sumber perubatan yang terhad sering menyebabkan hospital sesak dan menunggu terlalu lama. Perkhidmatan telemedicine juga boleh mengisi jurang bandar-luar bandar dalam liputan perubatan China, kerana doktor dan peralatan terbaik tertumpu di hospital peringkat tinggi di bandar-bandar besar.

LinkDoc Technology merancang untuk menyenaraikan saham simpanan Amerika di Nasdaq di bawah simbol ticker “LDOC”. Morgan Stanley, Bank of America Securities dan CICC akan bertindak sebagai penaja jamin untuk perjanjian itu.