Teknologi Lingpao menerima pembiayaan 4.5 bilion yuan yang diketuai oleh CICC

Teknologi Lingpao, yang memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan, pengeluaran dan penjualan kenderaan tenaga baru, hari ini mengumumkan bahawa ia telah menyelesaikan pusingan pembiayaan baru sebanyak 4.5 bilion yuan ($694 juta).

Pusingan pelaburan strategik ini diketuai oleh CICC Capital, dengan penyertaan Hangzhou State Assets, CITIC Construction Investment, dan CITIC Dicca. Antaranya, pusingan modal negara Hangzhou telah melabur sejumlah 3 miliar yuan, dan kedua-dua pihak akan bekerjasama dalam projek kenderaan tenaga baru yang berjalan sifar.

Sebagai tambahan kepada pembiayaan Siri B yang berakhir pada Januari tahun ini, pembiayaan Lingrun tahun ini telah melebihi 8.8 bilion yuan. Laporan rasmi menyatakan bahawa pembiayaan dapat meningkatkan kemampuan syarikat secara efektif dari segi simpanan tunai dan kerjasama saluran, dan mempercepat pengembangannya lebih lanjut dalam pengembangan produk, susun atur saluran, dan promosi jenama.

Zero Running Automobile ditubuhkan pada tahun 2015, dan ruang lingkup perniagaannya merangkumi coupe elektrik tulen, kenderaan elektrik mikro dan SUV bersaiz sederhana. Kini terdapat tiga model yang dijual: Zero Run S01, Zero Run T03 dan Zero Run C11. Pada akhir tahun 2020, ketua syarikat Zhu Jiangming mengeluarkan surat dalaman yang menyatakan bahawa pada tahun 2023, Zero Run Motors akan menjadi antara 3 kategori keusahawanan kenderaan teratas. Tetapi pada persidangan strategi 2.0 yang diadakan di Jinhua, Zhejiang, dia mengusulkan agar syarikat itu berkomitmen untuk mencapai sasaran penjualan tahunan sebanyak 800,000 kenderaan pada tahun 2025.

Lihat juga:Neolix mengumpulkan berjuta-juta dalam pusingan pembiayaan Siri B

Syarikat itu memesan 6,540 kenderaan pada bulan Julai, meningkat 59% dari bulan sebelumnya. Pada bulan itu, 4404 pesanan baru dihantar, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 666%. Pada tahun 2021, jumlah pesanan telah mencapai 28,055 kenderaan.