Tekanan peraturan meningkat, syarikat pendidikan China GSX akan menutup perniagaan pendidikan prasekolah dan memberhentikan 30% pekerja

Platform pendidikan dalam talian China GSX Tectedu akan menutup bahagian pendidikan awalnya dan memberhentikan pekerja ketika pemerintah meningkatkan tindakan kerasnya terhadap industri bimbingan selepas sekolah yang baru muncul di negara ini, menurut beberapa laporan media.

BloombergJurucakap syarikat itu, Sandy Qin dipetik sebagai berkata, keputusan GSX menutup operasi prasekolah untuk kanak-kanak berusia tiga hingga lapan tahun telah menyebabkan pemberhentian pekerja. Media domestik China 36krDilaporkanGSX merancang untuk memberhentikan 30 peratus pekerjanya mulai minggu ini, sementara perniagaan berita dan siaran langsungnya ditutup.

Qin Gang berkata langkah itu dibuat selepas pihak berkuasa pengawalseliaan memutuskan untuk mengharamkan tadika dan sekolah tutor daripada mengajar kurikulum sekolah rendah mulai 1 Jun. Dia menambah bahawa GSX masih merancang untuk mengambil lebih banyak pekerja untuk mengembangkan perniagaan K-12 dan pendidikan orang dewasa.

Ditubuhkan pada tahun 2014 oleh usahawan jutawan Larry Chen, syarikat itu adalah salah satu penyedia perkhidmatan bimbingan selepas sekolah dalam talian terbesar di China. Ia menghadapi pesaing termasuk New Oriental Education, Tencent‘s VIPKid dan NetEase‘s Youdao. Pada tahun 2019, GSX mengumpulkan $208 juta dalam IPO AS.

Syarikat itu dinamakan semula sebagai Kumpulan Gaotu pada 22 April, dan simbol sahamnya di Bursa Saham New York ditukar daripada “GSX” kepada “GOTU”.

Saham syarikat New York yang diperdagangkan turun 3.34 peratus kepada $18.54 sesaham pada hari Isnin.

China memperluas serangan teknologinya yang luas ke dalam pendidikan dalam talian. Bulan lalu, dua syarikat permulaan edtech yang paling pesat berkembang di China, Yuen Fu Dao yang disokong oleh Tencent dan Zuo Ye Bang yang disokong oleh Alibaba, masing-masing didenda maksimum 2.5 juta yuan ($392,323) kerana melanggar undang-undang persaingan dan harga.

Lihat juga:Pengawal selia pasaran mendenda gergasi bimbingan dalam talian Zuoye Bang dan Yuanfu Road kerana menyesatkan pengguna

Menurut aPerisytiharanPada 1 Jun, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar mengumumkan bahawa 13 syarikat pendidikan swasta yang lain, termasuk New Oriental Education yang tersenarai di Amerika Syarikat dan Xueersi, anak syarikat peer Tal, didenda 31.5 juta yuan (AS $4,94 juta) kerana iklan palsu dan penipuan harga.

ReutersChina merancang untuk memperkenalkan peraturan yang lebih ketat pada bulan Jun, termasuk larangan kelas tuisyen hujung minggu, sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas untuk meredakan tekanan pada anak-anak sekolah dan meningkatkan kadar kelahiran dengan menurunkan kos kehidupan keluarga, kata laporan itu.

Pada bulan Mei, Cai Qi, anggota Biro Politik Jawatankuasa Pusat BPK, menyebut tujuan “pengurangan berganda”: untuk mengurangkan beban kerja rumah pelajar dan bimbingan ekstrakurikuler,Wall Street JournalLaporan. Presiden China Xi Jinping sendiri mengatakan pada bulan Mac bahawa tunjuk ajar selepas sekolah memberi banyak tekanan kepada anak-anak dan pendidikan tidak boleh terlalu fokus pada skor ujian.

Walau bagaimanapun, sistem pendidikan China yang sangat kompetitif tidak dapat melemahkan semangat ibu bapa dan pelajar untuk kelas tuisyen. Tahun lepas, daripada 10 juta pelajar yang mengambil peperiksaan kemasukan kolej, kira-kira 2 juta gagal memasuki kolej.

Data banci baru-baru ini menunjukkan bahawa populasi negara berkembang pada kadar paling lambat dalam beberapa dekad, dengan jumlah bayi baru lahir menjunam menjadi 12 juta. Pada 31 Mei, mesyuarat Politburo yang dipengerusikan oleh Presiden Xi memutuskan untuk membenarkan maksimum tiga anak bagi setiap pasangan China. Penduduk yang semakin tua mungkin mendorong pembuat dasar China untuk melihat lebih dekat sistem pendidikan kejam China pada masa akan datang, sambil menambah ketidakpastian kepada industri pendidikan.