TCL diajukan oleh Suruhanjaya Peraturan Sekuriti China kerana memperoleh Homa Group secara haram

Pengilang perkakas rumah Homa Group mengumumkan pada 29 Ogos bahawa pemegang saham pengendali syarikat itu, syarikat elektronik China TCL, telah menerimaNotis pemfailan Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China, disyaki melanggar undang-undang dan peraturan sekuriti semasa proses pemerolehan syarikat.

Syarikat itu mengatakan bahawa keadaan itu tidak akan mempengaruhi kawalannya dan tidak akan mempengaruhi operasinya.

Anak syarikat syarikat itu, Homa, adalah salah satu pengeksport peti sejuk terkemuka di China. Pada 14 Januari 2021, TCL memenangi 40,474,300 saham Homa Group melalui lelongan kehakiman dalam talian. Pada 2 Februari 2021, nisbah pegangan saham TCL dan pelaku gabungannya meningkat kepada 10%, dan seterusnya meningkat kepada 15.57% pada 24 Februari.

Pada 10 Mei 2021, firma itu mengeluarkan pengumuman yang menyatakan bahawa pemegang saham pengendali ditukar menjadi TCL. Setelah memegang saham tersebut, TCL dan para pelaku gabungannya telah berulang kali meningkatkan pegangan saham syarikat mereka melalui pasaran modal. Pada akhir bulan Jun 2022, TCL memegang 48.05% daripada Homa Group.

Industri ini menganggarkan bahawa setelah selesainya pemerolehan, TCL mungkin menggunakan firma itu sebagai platform penyenaraian untuk perniagaan perkakas rumahnya. Pada masa ini, Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China telah mengajukan kes terhadap TCL yang disyaki memperoleh syarikat secara haram, yang dapat mempengaruhi proses integrasi dan penyenaraian perniagaan perkakas rumah TCL.

Menurut laporan separuh tahunan terbaru Homa Group, pendapatan operasinya dalam tempoh pelaporan adalah sekitar 3.927 bilion yuan (AS $570 juta), penurunan tahun ke tahun sebanyak 18.3%, dan keuntungan bersih yang dapat diagihkan adalah sekitar 156 juta yuan (AS $22.54 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 160.78%.

Lihat juga:TCL melancarkan cermin mata Thunderbird Air XR

Sejak TCL menjadi pemegang saham pengendali selama lebih dari satu tahun, ia juga telah melakukan banyak tindakan modal terhadap kumpulan tersebut. Secara khusus, syarikat itu mendedahkan pada 15 Disember 2021 bahawa ia telah menghentikan semua segmen perniagaan teknologi kewangan dan melupuskan aset yang berkaitan, terutama dalam perniagaan peti sejuk. Mengenai alasan mengapa keuntungan bersih syarikat berubah dari kerugian menjadi keuntungan pada separuh pertama tahun 2022, syarikat itu mengatakan bahawa sebab utama adalah bahawa syarikat telah kembali sepenuhnya dan memberi tumpuan kepada perniagaan peti sejuk, sementara perniagaan yang berkaitan telah berkembang dengan stabil.