Tawaran awam awal JD Logistics di Hong Kong merancang untuk mengumpulkan AS $3.4 bilion

JD Logistics, anak syarikat pengedaran gergasi e-dagang China JD.com, merancang untuk mengumpulkan hingga 26.4 bilion dolar Hong Kong ($3.4 bilion) dalam penawaran awam awal (IPO) di bursa saham Hong Kong.

Syarikat pergudangan dan logistik akan menjual 609 juta saham, atau 10 peratus daripada jumlah sahamnya, pada harga antara HK $39.36 dan HK $43.36 sesaham, menurut pengajuannya pada hari Isnin.

Harga akhir akan ditentukan pada hari Jumaat dan syarikat itu dijangka mula berdagang di Hong Kong pada 28 Mei.

Sekiranya JD Logistics memilih untuk menggunakan pilihan peruntukan berlebihan, ia akan dapat menjual sebanyak 91 juta saham lagi, meningkatkan lagi hingga $510 juta. Itu akan menjadikannya salah satu tawaran terbesar di Hong Kong tahun ini, menurut Reuters, setelah Kuaishou yang disokong Tencent mengumpulkan $5.4 bilion dalam IPO pada akhir Januari.

Laporan itu juga mengatakan bahawa JD Logistics akan membelanjakan 55% daripada dana baru dalam tiga tahun akan datang untuk menaik taraf dan mengembangkan rangkaian logistiknya, dan 20% lagi untuk pembangunan teknologi.

Tujuh pelabur Cornerstone, termasuk SoftBank Vision Fund, Temasek, Blackstone dan Tiger Global, telah bersetuju untuk melanggan sekitar $1.53 bilion saham, menurut Bloomberg.

Pada akhir tahun 2020, JD Distribution Services mengendalikan lebih dari 900 gudang di seluruh negara, menyampaikan bungkusan untuk platform e-dagang JD, dan berpecah menjadi entiti bebas pada tahun 2017.

Syarikat itu mengatakan bahawa kemampuan teknologinya yang canggih membolehkannya memproses lebih dari 1.3 juta pesanan sehari pada musim puncak dan mengendalikan gudang yang tidak dikendalikan sepenuhnya di Shanghai.

Lihat juga:JD Logistics untuk memohon IPO Hong Kong bulan ini

Prospektus JD Logistics menunjukkan bahawa pendapatan pada tahun 2020 meningkat 47% kepada RMB 73.4 bilion. Syarikat itu juga melaporkan kerugian bersih 4 bilion yuan tahun lalu, berbanding kerugian bersih 2.2 bilion yuan pada tahun 2019.

Pada suku pertama 2021, syarikat mencatatkan pendapatan 22.4 bilion yuan, meningkat 64.1% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2020.

JD.com baru-baru ini membuat dua penyenaraian lain yang berkaitan dengan JD.com di Hong Kong, termasuk IPO syarikat perubatan dalam talian JD International bernilai $4 bilion pada bulan Disember dan penyenaraian kedua JD International bernilai $4.6 bilion pada bulan Jun.