Tajuk utama ByteDance melancarkan aplikasi maklumat

Toutiao, yang dimiliki oleh syarikat teknologi gergasi ByteDance yang berpangkalan di Beijing, baru-baru ini melancarkan aplikasi yang dipanggil “Toutiao Haowai”, yang boleh mengesyorkan kandungan berkualiti kepada pengguna. Sasarannya adalah pengguna muda,Planet teknologiDilaporkan pada 19 Julai.

Toutiao menggunakan corak reka bentuk minimalis. Setelah mendaftar di aplikasi, pengguna dapat memilih konten yang mereka minati, dan sistem akan mengesyorkan konten yang relevan. Kandungan yang disyorkan oleh Toutiao Haowai merangkumi gambar atau video yang disukai oleh orang muda, semuanya berasal dari Toutiao.

Kandungan aplikasi yang disyorkan adalah terutamanya dalam bidang teknologi, trend, pengalaman hidup, dan penilaian permainan yang lebih diminati oleh orang muda. Setelah pengguna mengklik kad kandungan, mereka dapat menyukai, memberi komen, berkongsi kandungan, dan mengikuti pencipta.

Toutiao Haowai juga mempunyai ciri yang disebut “Haowai”, serupa dengan surat berita langsung. Ia menghantar pemberitahuan push berita penting tepat pada waktunya, dibahagikan kepada tiga modul kecil: teknologi, filem dan televisyen, dan permainan.

Secara keseluruhan, Toutiao adalah produk maklumat ringan yang memfokuskan pada orang muda, terus menarik pengguna dengan kandungan segar dan menarik. Ia akan menjadi stesen B untuk edisi maklumat.

Lihat juga:Tajuk utama ByteDance menggunakan Douyin untuk mengembangkan perkhidmatan e-dagang

Menurut data Analysys, Toutiao mempunyai 286 juta pengguna aktif bulanan pada bulan Jun 2019. Berbanding dengan hampir 320 juta pengguna aktif bulanan yang dikira oleh QuestMobile pada bulan Jun 2021, jumlah pengguna aktif bulanan Toutiao hanya meningkat sebanyak 40 juta dalam dua tahun terakhir, sementara jumlah pengguna aktif bulanan Douyin telah melebihi 600 juta. Tajuk utama sangat memerlukan perubahan.

Di samping itu, Toutiao juga melancarkan susun atur di bandar kecil dan pasar luar bandar, melancarkan aplikasi yang menguntungkan seperti penyemak imbas Wukong dan carian Wukong.