Syarikat telefon bimbit Geely berhasrat untuk memperoleh 79.09% Meizu

Menurut pengumuman yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar,Hubei Xingji Times Technology Co., Ltd., syarikat perniagaan telefon pintar GeelyMenandatangani perjanjian dengan pembuat telefon pintar Meizu dan pemegang sahamnya untuk memperoleh 79.09% kepentingan dalam syarikat itu.

Syarikat automotif China Geely secara rasmi mengumumkan kemasukannya ke dalam bidang telefon pintar pada bulan September tahun lalu. Projek telefon pintar itu beribu pejabat di Wuhan, Provinsi Hubei. Usaha syarikat itu tertumpu pada telefon pintar pintar kelas atas dan berhasrat untuk melayani pasaran global. Xingji Times ditubuhkan pada bulan September 2021, dan pengasas Geely Li Shufu memegang 57.8452% saham.

Meizu ditubuhkan pada bulan Mac 2003, dengan fokus pada penyelidikan dan pengembangan perisian dan perkakasan telefon pintar. Syarikat ini juga terlibat dalam peranti yang boleh dipakai pintar, perkakas rumah pintar, pengguna fesyen, produk elektronik dan perniagaan lain.

Sebelum transaksi ini, pengasas Meizu Huang Xiuzhang dan Taobao China masing-masing memegang 49.08% dan 27.23% saham Meizu. Selepas urus niaga itu, pegangan saham Huang di Meizu jatuh kepada 9.79%, dan Taobao China memperoleh semula ekuiti dan kawalannya terhadap syarikat itu. Pengambilalihan Star Times akan memegang 79.09% Meizu dan memperoleh kawalan bebas ke atasnya.

Meizu juga memberitahu media Tencent Technology pada hari Isnin bahawa Xingji Times, yang diketuai oleh Li Shufu, telah menandatangani perjanjian pelaburan strategik. Namun, transaksi ini masih perlu melalui prosedur persetujuan pihak berkuasa yang relevan, dan perincian transaksi masih dirundingkan.

Lihat juga:Geely membuat kemajuan dalam perniagaan telefon pintar

Selain Geely, NIO dan Tesla juga mempunyai rancangan untuk menghasilkan telefon pintar. Pengasas NIO William Lee juga mengatakan dalam wawancara dengan media baru-baru ini bahawa NIO akan melancarkan telefon pintar dalam masa terdekat untuk menandingi kereta elektrik syarikat.