Syarikat teksi Wanshun akan disenaraikan di AS melalui SPAC

Pada 4 September,ChinaStarMarket.cnMenurut laporan itu, platform perkhidmatan Shunfeng yang berpusat di Shenzhen Wanshun Haiche baru-baru ini mencapai perjanjian kerjasama dengan syarikat pemerolehan tujuan khas luar negara (SPAC) dan merancang untuk disenaraikan di Amerika Syarikat tahun ini.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Wanshun Handling ditubuhkan pada tahun 2016 dengan modal berdaftar 100 juta yuan (AS $14.4 juta) dan beribu pejabat di Shenzhen. Perniagaan utamanya merangkumi perjalanan bersama dan penyesuaian, penjualan, dan integrasi aplikasi kenderaan tenaga baru berdasarkan pengguna platform. Pengawalnya adalah Zhou Zhengqing, yang memegang 41.97% saham syarikat.

Data menunjukkan bahawa perniagaan penghantaran kenderaan dan perniagaan penjualan kenderaan tenaga baru syarikat pada tahun 2021 akan menghasilkan pendapatan lebih dari 5 bilion yuan. Sehingga Julai 2022, ia telah memperoleh lesen operasi penghantaran kereta dalam talian di 350 bandar di seluruh negara, yang kini merupakan yang terbesar dalam industri ini. Kini mempunyai lebih daripada 600,000 pemandu berlesen, lebih daripada 2 juta pemandu berdaftar tempatan dan 110 juta pengguna.

Tidak seperti platform penyampaian kereta dalam talian yang lain, Wanshun hailing juga mempunyai saluran luar talian. Hingga kini, lebih daripada 12.300 kedai luar talian telah dibina, diposisikan sebagai “rumah pemandu” platform dan kedai penjualan kenderaan tenaga baru.

Lihat juga:Platform perjalanan Huawei akan berkembang ke seluruh negara

Orang dalam industri memberitahu ChinastarMarket.cn bahawa Wanshun Handling tidak mempunyai rekod awam mengenai pembiayaan ekuiti luaran sebelumnya, dan penyenaraian di Amerika Syarikat pasti akan memperluas saluran pembiayaan langsungnya. Sebaliknya, langkah ini juga akan membantu meningkatkan penjenamaan dan mempercepat bahagian pasaran.

Namun, pada awal bulan Ogos tahun ini, banyak pemandu mengadu bahawa Wanshun Hailing telah mendorong pemandu untuk mengklik dan membiak dan mendapat keuntungan daripadanya. Di laman web rasmi syarikat itu, syarikat itu mencadangkan model inovatif yang dikenali sebagai Program Rakan Kongsi, mendakwa sebagai syarikat China pertama yang mencadangkan pelan sedemikian. Model ini membolehkan pemandu beroperasi sebagai rakan kongsi untuk menarik lebih banyak pemandu ke platform. Seorang pemandu juga menyiarkan di platform aduan di China bahawa syarikat itu melakukan promosi palsu dan disyaki pengubahan wang haram, dan model “rakan kongsi” disyaki skim piramid.