Syarikat teknologi trak memandu sendiri Plus mengumpulkan dana baru $220 juta

Syarikat trak autonomi China Plus (sebelumnya Plus.ai) mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia telah mengumpulkan $220 juta dalam pusingan pendanaan baru yang diketuai oleh FountainVest Partners dan ClearVue Partners.

Quanta Computer, Phi Zoyi Capital, Millennium Technology Value Partners juga turut serta, lanjutan dari pusingan pelaburan $200 juta yang diumumkan bulan lalu.

Pusingan terakhir pembiayaan diketuai oleh CPE dan Guotai Junan International.

Plus bertujuan untuk menggunakan dana baru untuk mengembangkan kehadiran global dan rancangan penempatan komersial di A.S., Eropah, China dan bahagian lain di Asia. Pelan ini berkisar mengenai penyelesaian memandu sendiri PlusDrive, yang berada di peringkat akhir pensijilan operasi komersial China.

Lihat juga:Pembuat kereta China SAIC bekerjasama dengan pakar lidar Luminar untuk menghasilkan kenderaan autonomi baru

“Plus adalah satu-satunya syarikat trak automatik yang mula menghasilkan sistem autopilot tahun ini, dan pelaburan ini akan membantu mendorong rancangan untuk membawa trak automatik kami ke pasaran,” kata pengasas dan CEO Plus David Liu.

Penyelesaian PlusDrive yang dibangunkan sendiri syarikat membolehkan pengangkutan komersil autonomi berskala besar, yang direka untuk menjadikan trak jarak jauh lebih selamat, lebih murah, dan lebih mesra alam.

Syarikat ini mempunyai pejabat R & D di Silicon Valley, Beijing dan Suzhou, dan pada tahun 2019 membentuk usaha sama dengan syarikat kereta milik negara FAW Group untuk memberi kuasa kepada FAW J7 + yang terakhir. Trak yang dibangunkan bersama dijangka memulakan pengeluaran besar-besaran tahun ini.

Plus juga bekerjasama dengan syarikat logistik seperti SF Express dan Guangzhou Xinzhihong untuk mengemudi operasi pengangkutan komersial di China.