Syarikat teknologi tenaga hijau GCL bekerjasama dengan CATL

24 Ogos,Golden Concord Limited (GCL), Green Energy Technology, mengumumkan bahawa ia telah mencapai perjanjian kerjasama strategik dengan syarikat gergasi bateri China CATL. Di bawah pengaturan itu, kedua-dua pihak akan memanfaatkan sepenuhnya kelebihan masing-masing dan melakukan kerjasama yang komprehensif dalam bidang inovasi teknologi dan penyelidikan dan pengembangan produk, penggantian trak berat, dan kitar semula bateri.

Mengenai keluasan stesen penggantian bateri untuk trak tugas berat, kedua-dua pihak akan menjalankan kerjasama teknikal dan pertukaran untuk mencapai koordinasi dan pertukaran antara stesen. Dari segi penggunaan kecerunan bateri kuasa, kedua-dua pihak akan mengoptimumkan kos bateri kitaran hidup penuh berdasarkan senario aplikasi “trak berat + penyimpanan tenaga”, dan menyedari penggunaan bateri kuasa secara gradien dalam bidang penyimpanan tenaga.

Di samping itu, mereka akan secara aktif meneroka kerjasama inovatif dalam bidang kitar semula bateri kuasa, dan bekerjasama dengan pelaku hulu dan hilir dalam rantaian industri untuk membina ekosistem tenaga bergerak dan menyumbang kepada pencapaian tujuan puncak dan peneutralan karbon.

Dalam 32 tahun sejak penubuhannya, GCL telah menyelaraskan dan mengintegrasikan pengembangan dengan industri yang berkaitan seperti angin dan suria, penyimpanan hidrogen, rangkaian sumber, penyimpanan, tenaga baru, bahan silikon, bahan litium, dan bahan karbon, memimpin inovasi dan pengembangan dengan teknologi hijau dan sifar karbon.

Lihat juga:Kumpulan pertama NEV pertukaran bateri JD Logistics mula beroperasi

GCL Group beribu pejabat di Hong Kong dan mempunyai cawangan di Singapura, Vietnam, Indonesia dan tempat-tempat lain. Jumlah asetnya hampir 200 bilion yuan (29.2 bilion dolar AS), dan pendapatan operasi tahunannya telah melebihi 100 bilion yuan selama bertahun-tahun berturut-turut. Ia memiliki banyak syarikat tersenarai A-saham dan H-saham seperti GCL Technology, GCL System Integration Technology, GCL New Energy Holdings, dan GCL Energy Technology. Syarikat ini mempunyai lebih daripada 40,000 pekerja dan lebih daripada 3,000 profesional tenaga berteknologi tinggi.