Syarikat teknologi makanan berasaskan tumbuhan Starfield melengkapkan pembiayaan Siri B bernilai $100 juta

Starfield, syarikat teknologi makanan berasaskan tumbuhan terkemuka di China, mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri B berjumlah $100 juta pada hari Selasa, yang diketuai oleh Primavera Capital Group dan diikuti oleh Ming Zeng, ketua jawatankuasa akademik Alibaba Group.

Pemegang saham Starfield yang ada, termasuk Sky9 Capital, Joy Capital, Matrix Partners dan Lightspeed China Partners, juga turut serta dalam pembiayaan tersebut. Di samping itu, Xingyu mengumumkan bahawa pangkalan pengeluaran pertama dan kilang yang dibina sendiri akan terletak di Xiaogan City, Wilayah Hubei.

Ini adalah pusingan pembiayaan kelima Starfield sejak penubuhannya pada tahun 2019. Sky9 Capital mengetuai pusingan pembiayaan A pada bulan Ogos 2020 dan terus melabur dalam pusingan berikutnya. Minat dalam pembangunan Starfield mencerminkan pertumbuhan pesat industri dan pengiktirafan protein berasaskan tumbuhan di pasaran dan pengguna China.

Sejak penubuhannya, Staffi telah mengintegrasikan R & D, pengeluaran dan penjualan makanan tumbuhan yang mengandungi kacang soya atau makanan super bukan GMO (seperti chickpea, quinoa, dan mikroalga) sebagai bahan mentah utama.

Starfield telah bekerjasama dengan lebih dari 100 jenama restoran domestik dan asing dan telah memasuki lebih dari 14,000 lokasi runcit di China. Rakan-rakannya termasuk kedai minuman jus dan teh, rantai makanan segera yang besar, kedai serbaneka, kafe, runcit baru, pasar raya dan lokasi lain yang popular di kalangan pengguna Gen Z.

Syarikat ini mempunyai perkongsian penjenamaan bersama dengan HeyTea, rangkaian kedai teh paling popular di China, Luckin Coffee, rangkaian kafe terbesar di negara ini, rantai makanan segera Decos, rangkaian pasar raya Alibaba Group Hema Fresh, Ole Pasaraya, FamilyMart dan Tim Hortons, antara lain.

Jenama yang bekerjasama dengan Starfield. (Kredit gambar: Starfield)

Pertumbuhan pesat Starfield telah berterusan dalam wabak ini. Mulai tahun 2020, Starfield dan FamilyMart telah bersama-sama melancarkan produk yang sangat popular. Starfield juga mempunyai kolaborasi awal yang sangat berjaya dengan HeyTea di kedai dengan bakery, di mana mereka melancarkan pelbagai produk baru. Pada suku pertama 2022, Starfield dan HeyTea akan bekerjasama sekali lagi untuk memperkenalkan sekurang-kurangnya satu produk baru yang dibuat dari daging lembu berasaskan lada hitam Starfield yang baru, yang terkenal dengan teksturnya seperti daging lembu.

Daging lembu berasaskan lada hitam Starfield. (Kredit gambar: Starfield)

Wu Qiqi, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Starfield, berkata: “Selepas pembiayaan, kami akan terus melancarkan makanan hijau berasaskan tumbuhan yang lebih enak dan berpatutan berdasarkan sains dan teknologi makanan, mewujudkan pengalaman makan yang lebih baik untuk pengguna Generasi Z, dan menyampaikan pembangunan lestari Budaya gaya hidup.”

Matlamat jangka panjang Starfield adalah untuk membina jenama gaya hidup super, jadi syarikat memberi tumpuan khusus kepada pengalaman produk dan komunikasi pengguna. Ramai pengguna percaya bahawa mesej Starfield adalah benar dan ikhlas, dan matlamat asasnya adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang pemakanan yang sihat. Sebagai contoh, syarikat itu bekerjasama dengan restoran butik dan kafe untuk melancarkan “Urban Food Program”, mewujudkan” komuniti kejiranan bintang “dengan pengguna, dan melancarkan” 1% Box Lunch Programme “untuk membantu anak-anak luar bandar makan makanan yang lebih sihat.

Kempen Makan Sihat Starfield. (Kredit gambar: Starfield)