Syarikat teknologi China diminta untuk berhenti menyekat pautan ke laman web orang lain

Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat) mengadakan mesyuarat bimbingan pentadbiran pada 9 September danCadangan standard untuk perkhidmatan pesanan segera. Cadangan baru menghendaki semua platform berhenti menyekat akses ke laman web masing-masing. Alibaba, Tencent, ByteDance, Baidu, Huawei, Xiaomi, Haro Group, Qihoo 360 Technology, NetEase, dan syarikat lain menghadiri persidangan tersebut.

Satu sumber mengatakan bahawa standard pematuhan Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat kondusif untuk melindungi hak dan kepentingan pengguna yang sah, dan pada masa yang sama mewujudkan persaingan yang terbuka dan adil untuk pengembangan industri jangka panjang.

Adalah biasa bagi platform untuk membuat keuntungan dengan menyekat akses ke laman web pesaing dan menjual senarai carian. Pada bulan Februari tahun ini, Douyin, platform video pendek ByteDance, mengajukan tuntutan terhadap Tencent di Beijing, menuduh yang terakhir menyekat pengguna daripada berkongsi kandungan dari Douyin di platform rangkaian sosialnya WeChat dan QQ.

Lihat juga:Douyin ByteDance menuntut Tencent kerana monopoli di WeChat dan QQ

Pengawal selia pasaran China telah lama mengambil sikap positif terhadap interkoneksi dalam industri Internet. Pada 26 Julai, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat menyelesaikan beberapa masalah mendesak dalam industri Internet berdasarkan projek pembetulan aplikasi sebelumnya, terutama yang dianggap berkaitan dengan seluruh masyarakat. Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat memfokuskan diri untuk memerangi 8 jenis tingkah laku jahat yang dapat mengganggu pesanan pasaran, termasuk menyekat pautan secara diskriminatif dan mengganggu produk dan perkhidmatan yang dikendalikan oleh entiti lain,

Sebenarnya, “Platform Unicom” telah banyak dibincangkan dalam industri ini. Pada pertengahan bulan Julai,Alibaba dan Tencent bersetuju untuk membuka ekosistem antara satu sama lainAlibaba mungkin memperkenalkan WeChat Pay ke Taobao dan Tmall, sementara Tencent akan membolehkan pengguna berkongsi pautan e-dagang Alibaba dan maklumat lain secara langsung di WeChat.