Syarikat robot pembasmian kuman PeroPure mengumpulkan hampir $10 juta dana baru

Perbadanan Teknologi Kesihatan ChinaPeroPure telah menyelesaikan pusingan pembiayaan Pra-A dan Pra-A +, masing-masing dilaburkan oleh DCM dan ZhenFund. Sebanyak hampir 10 juta dolar AS dana baru dikumpulkan dalam dua pusingan, yang dirancang untuk diperuntukkan untuk lelaran produk yang ada, penyelidikan dan pengembangan robot pembasmian kuman, pengembangan pasukan dan pengembangan pasar.

Memandangkan China menggalakkan langkah pencegahan dan kawalan wabak yang kerap, sebagai tambahan kepada neutraliti karbon sebagai trend umum yang membimbing dasar jangka sederhana dan jangka panjang, permintaan masyarakat domestik untuk kesihatan dan keselamatan alam sekitar semakin meningkat.

Chen Zhihua, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif PeroPure, menerima Ph.D. Dalam bidang kimia dari Universiti Stanford. Pada mulanya, pasukan itu menyatakan bahawa sesetengah negara membangun Afrika bergantung kepada sejumlah besar disinfektan untuk memenuhi keperluan kesihatan mereka. Oleh itu, mereka telah membangunkan peralatan pembasmian kuman yang hanya menggunakan udara dan air dan boleh digunakan untuk menghapuskan selesema.

Pada tahun 2019, Chen Zhihua dan beberapa anggota pasukan teras mengasaskan PeroPure di Amerika Syarikat, yang bertujuan untuk mencapai pembasmian kuman dan pemurnian dengan udara dan air. Pada awal tahun 2020, wabak pneumonia mahkota baru muncul di Wuhan, China. Pasukan PeroPure menyedari pentingnya membina infrastruktur kesihatan awam dan bertekad untuk meletakkan teknologi teras ke dalam kehidupan sebenar.

ElectroPero, teknologi teras PeroPure, adalah hasil kerja keras pasukan selama 8 tahun. Secara ringkas, ElectroPero menggunakan kaedah redoks elektrokimia untuk membolehkan udara dan air bertindak balas dengan serta-merta. Kaedah ini berkesan boleh membunuh dan mengurai virus, bakteria, bahan pencemar organik dan gas berbahaya di permukaan dan udara.

Dalam aplikasi, PeroPure menguruskan kepekatan hidrogen peroksida dalam julat yang selamat pada setiap masa, membolehkan orang dan mesin wujud bersama dalam masa dan ruang yang sama. Sebaliknya, semburan kimia lain memerlukan orang untuk meninggalkan ruang sebelum membasmi kuman.

Lihat juga:Syarikat robot industri Rokae menerima pembiayaan strategik $63 juta

Pada masa ini, PeroPure mempunyai dua sub-jenama utama, iaitu “Peidun” dan “Ono”. Bagi perusahaan, jenama Peidun telah melancarkan mesin pembasmian kuman udara dan robot pembasmian kuman udara. Bagi pengguna, jenama Xiaoye bertujuan untuk penjagaan mulut lanjutan dan akan melancarkan produk pembersihan mulut seperti berus gigi elektrik canggih dan penumbuk profesional.

PeroPure kini telah menghasilkan produknya secara besar-besaran, secara bebas menghasilkan reaktor teras dan komponen lain yang diperlukan dalam rantaian bekalannya.