Syarikat reka bentuk CPU tertanam C * CORE Technology disenaraikan di Shanghai Star

Pada hari Khamis,Suzhou C * CORE Technology Co., Ltd.Adalah sebuah syarikat reka bentuk CPU tertanam yang disenaraikan di pasaran bintang Bursa Saham Shanghai pada harga terbitan 41.98 yuan ($6.58) sesaham. Pada pukul 10 pagi 6 Januari, 42 yuan sesaham, meningkat 1.29%, dan jumlah nilai pasaran mencapai 10.1 bilion yuan.

C * CORE Technology adalah syarikat reka bentuk cip yang memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan dan aplikasi industri CPU tertanam bebas dan terkawal di China. Berkomitmen untuk strategi nasional keselamatan perkhidmatan, autonomi dan terkawal, dan menyediakan kebenaran IP, perkhidmatan penyesuaian cip, dan produk cip dan modul bebas untuk pelanggan di kawasan dengan permintaan nasional atau permintaan pasaran yang besar. Produknya digunakan terutamanya dalam tiga bidang utama: keselamatan maklumat; Elektronik automotif dan kawalan perindustrian; Serta pengkomputeran tepi dan komunikasi rangkaian.

Prospektusnya mengingatkan bahawa pada tahun 2009, C * core Technology memulakan penyelidikan dan pengembangan teknologi utama untuk elektronik automotif dan cip kawalan industri, dan melancarkan siri CPU core C2002 yang tertanam dan platform reka bentuk cip SoC yang sesuai untuk aplikasi dalam bidang elektronik automotif dan kawalan industri. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ia secara berturut-turut melancarkan serangkaian cip MCU, yang digunakan dalam kawalan mesin, kawalan badan, dan keselamatan Internet Kenderaan.

Sebagai tambahan kepada IPO ini, C * Chip Technology berhasrat untuk menerbitkan secara terbuka tidak lebih dari 60 juta saham, mengumpulkan sejumlah 602.51 juta yuan. Dana tersebut digunakan untuk tiga projek: “Reka Bentuk dan Perindustrian Cip Keselamatan Maklumat Awan”,” Reka Bentuk dan Perindustrian Platform Reka Bentuk Cip SoC Berdasarkan C * Core CPU”, dan “Reka Bentuk Teras CPU Berdasarkan Senibina RISC-V”.

Teknologi C * CORE berasal dari memorandum pemindahan teknologi yang ditandatangani oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China dan Motorola pada tahun 2000. Menurut memorandum persefahaman, Motorola memindahkan arahan mikropemproses 32-bit yang ditetapkan M-Core ke China. Pada bulan Jun 2001, Shanghai Technology, SVT Group, dan Digital Information Service Co., Ltd. bersama-sama membiayai penubuhan C * CORE Technology.

Dari segi IP CPU, C * CORE Technology telah merancang lebih daripada 40 teras CPU dalam lapan siri berdasarkan “M * CORE Instruction Set” Motorola, “PowerPC Instruction Set” IBM dan “RISC-V Instruction Set” sumber terbuka, dan berjaya melancarkan 14nm Cip dibawa keluar.

Lihat juga:Parametrix.ai melengkapkan pembiayaan Siri B, yang diketuai oleh Sequoia China

Begitu juga, teknologi C * CORE memperoleh lebih banyak tahun demi tahun. Dari 2018 hingga separuh pertama tahun 2021, pendapatan masing-masing adalah 195 juta yuan, 232 juta yuan, 259 juta yuan dan 140 juta yuan.

Cip MCUnya kini digunakan secara meluas dalam pelbagai peranti elektronik, termasuk automotif, tetapan industri, telekomunikasi, elektronik perubatan dan pengguna, di mana pasaran automotif menyumbang 30.13% daripada bahagian MCU. Kenderaan biasanya memerlukan 50-100 cip MCU.

Peningkatan permintaan untuk MCU didorong terutamanya oleh elektrifikasi kenderaan, ciri keselamatan yang ditingkatkan, ADAS dan sistem hiburan kenderaan autonomi, dan peraturan pelepasan ekzos kenderaan.

Di pasaran MCU automotif, landskap persaingan relatif stabil dalam sepuluh tahun terakhir. Syarikat gergasi antarabangsa NXP, Infineon, Renesas, STMicroelectronics, dan Texas Instruments telah lama menempati lima pasaran MCU automotif global, dengan pangsa pasar lebih dari 95% pada tahun 2020.