Syarikat Perkhidmatan Universe Yuan Shuzlichang Menerima Pembiayaan Baru

Shuzi Lichang, penyedia perkhidmatan teknologi aset digital yang beribu pejabat di YuanUniverse, telah menerima puluhan juta yuan dalam pembiayaan pusingan malaikat dari Baidu Ventures, yang akan digunakan untuk teknologi asas yang berkaitan dengan aset maya,36krDilaporkan pada 13 Julai.

Laporan penyelidikan yang dikeluarkan oleh McKinsey menunjukkan bahawa sejak tahun 2022, lebih daripada $120 bilion pelaburan telah mengalir ke industri MetaUniverse. 79% pengguna aktif menghabiskan masa di MetaUniverse. 25% eksekutif mengatakan bahawa mereka menjangkakan syarikat itu akan Lebih daripada 15% pendapatan dalam 5 tahun akan datang akan datang dari MetaUniverse.

Zhang Tao, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Shuzi Lichang, percaya bahawa kandungan yang dihasilkan oleh kecerdasan buatan (AIGC) akan memainkan peranan penting dalam penciptaan kandungan maya meta-alam semesta. Kandungan dalam aplikasi meta-alam semesta akan berkembang ke arah 3D, AI dan keterbukaan, dan AIGC, yang menggabungkan kreativiti manusia dan kecekapan AI, adalah campuran yang ideal.

Pada masa ini, pengeluaran dan penukaran kandungan 3D sangat bergantung pada peranti penangkapan manual dan gerakan, tetapi pada masa akan datang, mereka akan lebih bergantung pada gabungan AIGC dan grafik. Oleh itu, Shuzi Lichang, yang ditubuhkan pada bulan Mac 2022, melancarkan platform “Disco Phantom” yang menggabungkan kandungan AIGC dan 3D.

Disco Phantom menekankan komposisi aset maya. Pengguna boleh membawa aset 3D mereka yang diperibadikan ke dalam meta-alam semesta dan bukannya menggabungkan faktor dalam rangka kerja yang terhad.

Shuzi Lichang berharap dapat secara beransur-ansur mengembangkan sekumpulan pengguna yang kohesif melalui Disco Phantom, dan selanjutnya membuat pemandangan meta-alam semesta yang sesuai dengan dirinya sendiri.

Lihat juga:Alat penciptaan ruang 3D Meta-Universe Builtopia menerima pembiayaan pusingan benih

Menantikan perkembangan firma di masa depan, Zhang Tao percaya bahawa AIGC akan membawa pelbagai senario aplikasi, termasuk tetapi tidak terhad kepada grafik, video, permainan, AR/VR, untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran maya dan pengalaman pengguna dalam industri yang berbeza.