Syarikat pengkomputeran kuantum TuringQ melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A +

Syarikat pengkomputeran kuantum foton TuringQ mengumumkan pada hari IsninPenyiapan pusingan ketiga pembiayaan Pra-A +Pelabur utama dalam pusingan ini adalah Oresa Holdings, dan pelabur bersama adalah institusi terkenal China seperti Wuxi Binhu State Capital Investment Co., Ltd., serta pemegang saham lain yang ada Lenovo Capital dan Amber Capital.

TuringQ telah menyelesaikan tiga pusingan pembiayaan berjumlah 500 juta yuan ($79 juta) dalam masa kurang dari satu tahun sejak penubuhannya. Pusingan dana terbaru akan digunakan terutamanya untuk membina pengkomputeran kuantum optik dan ekologi aplikasi perindustrian pintar, dan untuk terus merekrut bakat kelas atas.

Turing Q ditubuhkan pada Februari 2021. Fokus pada pengembangan cip komputer kuantum optik berdasarkan cip fotonik lithium niobate (LNOI) pada penebat dan teknologi penulisan langsung laser femtosecond yang dapat mengintegrasikan litar fotonik berskala besar.

Kurang dari satu tahun setelah penubuhannya, TuringQ berjaya memasuki tahap perindustrian dari peringkat makmal, membentuk sistem produk yang lengkap. Pemimpin global dalam bidang teknologi cip kuantum optik, pengkomputeran kuantum optik khusus, sistem pengukuran dan kawalan kuantum optik, perisian EDA kuantum optik, dan platform awan kuantum.

Lihat juga:TuringQ membungkus ratusan juta dolarN dalam pembiayaan Siri Pra-A yang diketuai oleh Legendary Capital

TuringQ telah mengeluarkan sejumlah produk teras, seperti TuringQ Gen 1, komputer kuantum optik peringkat penyelidikan saintifik yang bersepadu sepenuhnya untuk kegunaan komersial, cip kuantum optik 3D, dan cip kuantum optik yang dapat diprogramkan berkelajuan tinggi. Pada masa yang sama, perisian simulasi pengkomputeran kuantum optik komersial pertama yang dikembangkan sendiri “FeynmanPaqs” juga baru-baru ini melancarkan percubaan komersial, merapatkan jurang antara teknologi dan produk dalam bidang EDA kuantum optik domestik.

Turing Q telah memulakan pembinaan barisan perintis cip fotonik domestik pertama, dan diharapkan dapat membina platform sokongan penyelidikan dan perindustrian canggih untuk cip fotonik dalam dua tahun berdasarkan keperluan generasi baru teknologi maklumat. Syarikat ini mempunyai pasukan teknikal dengan kemampuan R&D rantai penuh dari reka bentuk, aliran, pembungkusan dan pengujian, hingga integrasi sistem, dan aplikasi algoritma kuantum.