Syarikat penginderaan kuantum X-MAGTECH menerima pembiayaan Siri A bernilai AS $15 juta

X-MAGTECH yang berpangkalan di Beijing mengumumkan pada hari KhamisJumlah pembiayaan Siri A yang diselesaikan melebihi 100 juta yuan (AS $15 juta)Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh pemegang saham IDG Capital yang ada, diikuti oleh Everest VC, CMBC International, Zhongguancun Science Park, dan Y&R Capital. Setakat ini, firma itu telah menyelesaikan empat pusingan pembiayaan berjumlah ratusan juta yuan dalam dua tahun sejak penubuhannya.

Berdasarkan teknologi terasnya, X-MAGTECH memimpin dalam mengembangkan magnetometer atom untuk diagnosis penyakit kardiovaskular yang tepat di China, dan memperoleh sijil pendaftaran alat perubatan pertama di negara ini untuk produk tersebut.

Peranti ini dapat mengesan maklumat medan magnet jantung dengan tepat yang hanya satu juta kekuatan medan magnet bumi dalam persekitaran elektromagnetik yang kompleks. Teknologi syarikat juga mampu memberikan pengimejan fungsi multidimensi kardiovaskular yang tidak invasif dan tepat dalam masa 90 saat. Pesakit tidak perlu menjalani rawatan radiasi dan tidak perlu menggunakan sebarang agen kontras atau ubat untuk pemeriksaan.

Teknologi ini sesuai untuk pemeriksaan awal penyakit jantung koronari, triase pesat sakit dada, dan penilaian fungsi jantung janin pada semua peringkat umur. Ia juga menyediakan alat baru untuk aplikasi penyelidikan klinikal seperti pemantauan jangka panjang prognosis penyakit jantung, lokasi lesi, dan diagnosis tambahan penyakit jantung yang sukar.

Lihat juga:Qingdao Smart menyelesaikan pusingan pembiayaan B dan B +

Untuk mencapai pengeluaran besar-besaran produk berorientasikan perniagaannya, X-MAGTECH telah menyelesaikan pengeluaran besar-besaran komponen teras, dan kapasiti pengeluaran tahunan syarikat telah melebihi 1,000 unit. Lebih dari 100 unit akan dihantar pada tahun 2021, yang banyak digunakan dalam penyelidikan saintifik asas, pengesanan medan magnet biologi, pemeriksaan industri dan bidang lain, dan secara beransur-ansur menggantikan produk buatan asing domestik yang melibatkan teknologi ini.

Syarikat ini bertujuan untuk terus mengembangkan pelaburan R&D melalui pusingan pembiayaan ini, dan pada masa yang sama mempercepat penyenaraian produk lain seperti magnetoencephalogram dan magnetokardiogram janin, terutama untuk keperluan perniagaan. Syarikat ini juga akan menjadi satu-satunya syarikat di dunia yang mengkhususkan diri dalam teknologi penginderaan kuantum yang mendasari.