Syarikat pengecasan bateri kenderaan elektrik NaaS untuk bergabung dengan RISE Education

RISE Education mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah menandatanganiPerjanjian penggabungan yang jelasDengan Data Motors, juga dikenali sebagai NaaS, yang melayani pasaran pengecasan bateri kenderaan elektrik China. Menurut perjanjian itu, pemegang saham NaaS akan menukar semua modal saham terbitan dan beredar syarikat untuk saham yang baru diterbitkan oleh Rising Education. Selepas transaksi ini selesai, NaaS akan menjadi anak syarikat milik penuh RISE Education.

Dalam perjanjian itu, NaaS bernilai sekitar $587 juta, sementara RISE Education mempunyai kapitalisasi pasaran sekitar $45 juta. Setelah transaksi selesai, pemegang saham NaaS yang ada dan pemegang saham RISE Education yang ada masing-masing akan memiliki sekitar 92.9% dan 7.1% syarikat gabungan.

Perjanjian itu dijangka ditutup pada pertengahan tahun ini. Agar transaksi dapat dilakukan, semua syarat penyelesaian yang ditetapkan dalam perjanjian penggabungan harus dipenuhi, termasuk persetujuan pemegang saham dan persetujuan peraturan untuk RISE Education, dan penyenaraian berterusan RISE Education di Nasdaq.

Selepas RISE Education mencapai perjanjian penggabungan dengan NaaS, terdapat khabar angin bahawa yang terakhir sedang mencari penyenaraian pintu belakang di Nasdaq. Pada bulan Januari tahun ini, Rising Education menjual semua asetnya di China, yang ditentukan oleh Nasdaq untuk memenuhi definisi “syarikat shell” dalam Peraturan Penyenaraian 5101, yang mengharuskannya untuk mengadakan perbicaraan di Nasdaq atau menghadapi penghapusan. Pada masa itu, Rising Education juga menyebutkan dalam pengumuman bahawa ia telah menerima cadangan penggabungan dan pengambilalihan dari sebuah syarikat dalam industri kenderaan elektrik.

Lihat juga:Suruhanjaya Pendidikan Perbandaran memperkenalkan karya “pengurangan berganda” Beijing

Pendidikan RISE ditubuhkan pada tahun 2007. Ia terutama menyediakan pendidikan bertema Amerika untuk kanak-kanak Cina berusia 3-18 tahun. Ia disenaraikan di Bursa Saham Nasdaq pada bulan Oktober 2017.

Naaisi adalah pengendali pengecasan bateri kenderaan elektrik dan penyedia perkhidmatan teknikal yang melayani rangkaian pengecasan pantas domestik China. Menyediakan perkhidmatan teknikal yang komprehensif untuk pengendali pengecasan bateri.

Di samping itu, China kini telah menjadi pasaran kenderaan elektrik terbesar di dunia. Pada tahun 2021, China akan menjual 3.4 juta kenderaan elektrik, merangkumi sekitar 52% daripada penjualan kenderaan elektrik baru global.