Syarikat pemproses isyarat digital Haawking menerima pembiayaan Siri A

Syarikat pemproses isyarat digital China Haawking36Kr melaporkan pada 7 Julai bahawa syarikat itu baru-baru ini mengumumkan penyelesaian pembiayaan Siri A berjumlah hampir 100 juta yuan ($14.9 juta) di bawah pelaburan bersama BYD, Megmeet dan pemain industri lain. Dana tersebut digunakan terutamanya untuk mempercepat pengembangan produk, pengembangan pasukan, dan mempromosikan pengeluaran cip dan penghantaran batch.

Haawking ditubuhkan pada Januari 2019. Syarikat ini memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan pemproses isyarat digital (DSP) dengan hak harta bebas. Pasukan pengasasnya berasal dari Akademi Sains China dan sebelumnya merupakan pasukan penyelidikan saintifik teras Pusat Penyelidikan Kejuruteraan Nasional untuk Reka Bentuk Profesional Litar Bersepadu (NECFAD).

Haawking mempunyai pasukan lebih daripada 70 orang, dengan kakitangan R&D menyumbang hampir 70%. Anggota pasukan teras mempunyai lebih dari 10 tahun pengalaman dalam reka bentuk cip dan pengembangan produk siap, dan telah memohon puluhan paten berkaitan seni bina komputer. Pengasas dan pengerusi syarikat, Li Renwei, adalah PhD dalam Teknologi Aplikasi Komputer dari Akademi Sains China dan penyelidik bersekutu di Institut Automasi, Akademi Sains China. Beliau telah mempengerusikan atau mengambil bahagian dalam beberapa projek penyelidikan saintifik utama negara.

Cip DSP adalah mikropemproses yang mampu memproses pelbagai isyarat digital dengan cepat dan dalam masa nyata. Ia digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang seperti komunikasi, komputer, elektronik pengguna, dan menarik syarikat seperti Texas Instruments (TI), ADI, NXP, Microchip dan AMD. Menurut data dari China Aviation Network, pasaran cip DSP global akan mencapai 21.6 bilion yuan pada tahun 2020, dan dijangka mencapai 34.9 bilion yuan pada tahun 2026, dengan CAGR 6.8%.

Cip RISC-V DSP pertama Harokin berjaya dikeluarkan pada bulan Julai 2020. Pada masa ini, syarikat telah melancarkan rangkaian produk siri HX2000, termasuk 2802X, 2803X, 2833X, 28002X dan produk lain, untuk barang putih, pemacu motor, bekalan kuasa digital, penyimpanan tenaga fotovoltaik, kenderaan tenaga baru dan industri lain.

Perlu disebutkan bahawa Haawking secara bebas telah mengembangkan alat pengembangan Haawking IDE sendiri, dan menyediakan pelanggan dengan perpustakaan algoritma lengkap dan perpustakaan pemacu untuk membantu pelanggan mengurangkan kos migrasi dan memendekkan kitaran pembangunan dengan berkesan.

Lihat juga:Penyedia PaaS IoT Dudu Huandian menyelesaikan pembiayaan 40 juta yuan

Dari segi realisasi produk, Li Renwei percaya bahawa ruang pasaran terbesar Harokin adalah terutamanya untuk mengawal pasaran DSP yang bersaing dengan entiti antarabangsa. Secara khusus, penyimpanan tenaga kenderaan tenaga baru, fotovoltaik, barang putih, bekalan kuasa digital dan bidang lain adalah pasaran utama syarikat.