Syarikat memandu sendiri China Pony.ai akan membina kereta berdasarkan seni bina lautan yang luas, kata sumber itu, yang ditolak oleh syarikat itu sebagai tindak balas

Menurut Sina Technology, Pony.ai unicorn memandu sendiri China menanggapi khabar angin pasaran baru-baru ini pada 24 Jun bahawa syarikat itu akan memulakan pengeluaran kereta sendiri. Syarikat itu secara rasmi mengumumkan: “Khabar angin baru-baru ini mengenai pembuatan kereta Pony.ai adalah semua maklumat palsu, dan kami berada di landasan yang stabil untuk melaksanakan pengeluaran dan pengkomersialan pemanduan pintar.”

Dilaporkan bahawa Pony.ai kini bersentuhan dengan Geely dan merancang untuk membina kenderaan elektrik berdasarkan seni bina Geely yang “luas”. Pony.ai telah mempertimbangkan untuk membina kereta sejak awal tahun ini dan merekrut bakat dari pembuat kenderaan utama. Pada masa ini, syarikat itu telah menubuhkan pasukan R & D dengan berpuluh-puluh pekerja di Shanghai. Zhao Qian, bekas pengarah reka bentuk yang berpandangan ke hadapan di Pusat Reka Bentuk Automotif Xiaopeng, telah menyertai Pony.ai untuk mengawasi reka bentuk kenderaan.

Pony.ai muncul pada akhir 2016 dan diasaskan bersama oleh legenda komputer China Lou Tiancheng dan bekas ketua arkitek operasi R&D Amerika Utara Baidu Peng Jun. Syarikat ini terutamanya menyediakan teknologi pemanduan autonomi L4 penuh. Pada masa ini, pasukan ini mempunyai lebih dari 500 orang dan telah menubuhkan pusat R&D di Silicon Valley, Guangzhou, Beijing, Shanghai dan tempat-tempat lain. Ia adalah syarikat pertama yang mendapat persetujuan untuk menguji kenderaan autonomi di China dan Amerika Syarikat. “Memandu sendiri sepenuhnya adalah kunci untuk mencapai kemerdekaan sepenuhnya dan pemangkin yang sangat diperlukan untuk mencapai visi kita yang bercita-cita tinggi,” kata James Peng.

Sejak Pony.ai ditubuhkan, syarikat itu telah mengumpulkan lebih daripada $1.1 bilion dalam pembiayaan, terutamanya dari pelabur institusi antarabangsa terkemuka dan pengeluar kereta.

Lihat juga:Permulaan pemanduan autonomi China WeRide memperoleh lebih daripada $600 juta dalam 5 bulan

Pada bulan Februari, Pony.ai mengumumkan bahawa ia telah menerima pembiayaan Siri C + bernilai $100 juta dari Brunei Investment Agency, dana kekayaan berdaulat Brunei, dan CPE. Pada bulan November, Pony.ai mengumumkan pembiayaan Siri C bernilai $267 juta oleh kumpulan pelaburan Kanada   Platform Inovasi Guru (TIP) Pelan Pencen Guru Ontario memimpin pelaburan. Penilaian selepas pelaburan melebihi $5.3 bilion.

Pada 13 Mei, Pony.ai mengumumkan bahawa ia akan memperluas skala perkhidmatan Robotaxi dan secara beransur-ansur memperluas liputannya ke lima bandar utama di China dan Amerika Syarikat.