Syarikat memandu pintar MAXIEYE menerima pelaburan siri C1

Syarikat memandu pintar Maxieye mengumumkan pada 8 OgosTelah menerima pusingan pelaburan strategik bersama C1Dari Inno-Chip, Cedarlake Capital dan Axera. Pelabur akan bekerjasama dalam sumber strategik untuk bersama-sama mencipta nilai untuk kecerdasan kenderaan dan perjalanan masa depan.

Dana tersebut digunakan terutamanya untuk melabur dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi canggih untuk pemanduan pintar dan rizab rantaian bekalan untuk pengeluaran besar-besaran kenderaan penumpang di atas L2.

Pada bulan November 2021, MAXIEYE menerima pembiayaan Siri B sebanyak 300 juta yuan (AS $44.4 juta), dengan Huizhou Desai SV Automotive sebagai pelabur utama. Pada bulan Mei 2021, syarikat tersebut menerima 150 juta yuan dalam pusingan pembiayaan A +, yang dipimpin oleh Fosun Capital dan diikuti oleh Chari Capital. Pemegang sahamnya yang ada Shanghai Zhangjiang Haocheng Venture Capital Co., Ltd., Shanghai Zhangjiang Technology Venture Capital, Lu’an Yuke Equity Venture Capital Partnership, Shengyu Investment, dan lain-lain juga turut serta dalam pusingan tersebut.

Ditubuhkan pada tahun 2016, MAXIEYE menyediakan produk dan penyelesaian Sistem Bantuan Memandu Lanjutan (ADAS) dan Sistem Memandu Autonomi (ADS), dan merangkumi penutupan teknologi dan perkhidmatan L0-L4, terutama untuk pasaran pengeluaran besar-besaran kereta penumpang dan kenderaan komersial.

MAXIEYE kini telah mencapai pelaksanaan perniagaan berskala besar dalam segmen kereta penumpang dan kenderaan komersial. Dalam bidang kereta penumpang, syarikat ini memfokuskan pada dua barisan produk L2 dan kecerdasan canggih yang menjimatkan kos, dan mengeluarkan rangkaian penyelesaian produk penuh “MaxIpilot 1.0 & Plus”, dengan pelayaran pintar berkelajuan penuh dan pembantu pilot NOM sebagai pilihan.

Lihat juga:MAXIEYE, pembangun sistem pemanduan autonomi, menerima pembiayaan Siri B bernilai $47 juta

Syarikat ini mencapai pengeluaran besar-besaran sistem bantuan pemandu L2 pada dua jenama sendiri pada tahun 2021, dan diharapkan dapat mencapai pengeluaran besar-besaran sistem bantuan pemandu L2 + untuk lebih banyak jenama kereta penumpang tahun ini.

Syarikat itu mengatakan akan terus mendorong skala L2 selama satu tahun dan akan membina platform teknologi pemanduan pintar canggih generasi seterusnya yang didorong oleh data dan BEV (pandangan mata burung). Berdasarkan teknologi pemanduan pintar canggih dan seni bina perisian dan perkakasan pusat bersepadu, ia akan menggunakan teknologi dan penyelesaian teras generasi akan datang untuk aplikasi yang lebih kompleks, kekuatan pengkomputeran yang lebih besar, dan senario yang lebih kompleks.

Dalam bidang kenderaan komersial, MAXIEYE telah berubah dari produk berorientasikan keselamatan yang didorong oleh peraturan menjadi penyelesaian pintar yang didorong oleh pasaran, dengan penghantaran ratusan ribu set dan bahagian jenama pelanggan lebih dari 80%.

Juga dalam tahun ini, MAXIEYE akan bekerjasama dengan syarikat trak berat dan penyedia penyelesaian logistik untuk menggunakan pemanduan trak automatik untuk logistik trunk dan senario lain untuk mencapai teknologi dan perkhidmatan L0-L4 gelung tertutup.