Syarikat logistik ENL Group Holdings mengemukakan permohonan IPO lain ke Bursa Saham Hong Kong

Menurut pengumuman Bursa Saham Hong Kong (Bursa Saham Hong Kong) pada hari Isnin,ENL Group Holdings Limited telah mengemukakan permohonan penyenaraian awam ke papan utamanya, dengan AdventCF sebagai penaja eksklusif. Syarikat itu sebelum ini mengemukakan permohonan ke Bursa Saham Hong Kong pada 30 Julai 2021.

ENL Group Holdings ENL Group Holdings adalah penyedia perkhidmatan penghantaran barang dan logistik yang berpusat di Hong Kong dengan cawangan di Tanah Besar China. Ia menyediakan pelanggan dengan perkhidmatan penghantaran kargo udara dan laut antarabangsa. Ia juga menyediakan perkhidmatan logistik dan nilai tambah yang berkaitan kepada pelanggannya, termasuk pergudangan, logistik, pembungkusan dan pelabelan, dan perkhidmatan palletizing.

Model perniagaannya terdiri terutamanya daripada mendapatkan ruang kargo dari syarikat penerbangan dan syarikat perkapalan, menghantar konsainan ke destinasi yang diperlukan, menggabungkan konsainan, dan menjana keuntungan dari ruang yang diperoleh.

Sebagai penyepadu, syarikat menjual semula ruang kargo yang diperolehnya dari syarikat penerbangan dan syarikat perkapalan kepada rakan penghantaran dengan harga yang kompetitif. Syarikat ini juga menyediakan pelanggan dengan logistik dan perkhidmatan nilai tambah yang berkaitan, termasuk pergudangan, logistik dan perkhidmatan logistik sampingan yang lain.

Lihat juga:Syarikat mesin layan diri China UBOX memohon IPO Hong Kong

Dalam tempoh rekod, Syarikat mengekalkan hubungan perniagaan dengan sejumlah lebih daripada 1,400 pembekal. Dalam tempoh yang sama, pembelian dari lima pembekal teratas menyumbang kira-kira 61.7%, 62.4% dan 49.4% daripada jumlah kos pengangkutan dan pemunggahan dan pemunggahan. Pembelian dari pembekal terbesar menyumbang kira-kira 47.3%, 52.8% dan 37.0% daripada jumlah kos pengangkutan dan pemunggahan dan pemunggahan.

Pada tahun fiskal 2019, fiskal 2020 dan fiskal 2021, jumlah pendapatannya masing-masing sekitar 646 juta dolar Hong Kong, 486 juta dolar Hong Kong dan 579 juta dolar Hong Kong. Keuntungan bersih untuk tempoh yang sama adalah 25.565 juta dolar Hong Kong, 33.58 juta dolar Hong Kong dan 27.291 juta dolar Hong Kong.