Syarikat kurier yang disokong oleh gergasi logistik SF Holdings membuat tawaran awam awal di Hong Kong

Tongcheng Industrial Co., anak syarikat SF Holdings, syarikat logistik terkemuka di China, mengemukakan permohonan penyenaraian ke Bursa Saham Hong Kong pada hari Rabu, bertujuan untuk merebut peluang dalam perang harga yang semakin meningkat di seluruh industri.

Penyenaraian itu, yang memfokuskan pada logistik intra-bandar, bertujuan untuk mengoptimumkan sistem pengedaran melalui dan memperluas perkhidmatan ke kawasan luar bandar, menurut prospektus yang dikeluarkan oleh syarikat itu.

Tongcheng Industrial dilancarkan pada tahun 2016 dan telah beroperasi sepenuhnya secara bebas sejak Mac 2019. Ia telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Dengan 126 juta pengguna berdaftar, ia melayani pelanggan individu dan korporat dan menugaskan kakitangan penghantaran untuk mengambil bungkusan dari pintu ke pintu. Menurut laman web syarikat itu, purata masa penghantaran bagi persekitaran bandar adalah kira-kira 30 minit dalam jarak 3 kilometer.

Walau bagaimanapun, perniagaan itu tidak menguntungkan sejak tempoh pengenalan. Menurut prospektus yang baru dikeluarkan, pendapatan Tongcheng pada tahun 2020 mencapai 4,84 miliar yuan, dua kali lipat dari tahun sebelumnya, dan kerugian bersih terkumpul adalah 1,56 miliar yuan.

(Sumber: Prospektus Tongcheng Industrial Co., Ltd.)

Penyumberan luar buruh menyumbang paling banyak kepada kos operasi dalam perjalanan yang sama. Prospektus di atas menunjukkan bahawa pada tahun 2020, firma itu membelanjakan 4.86 bilion yuan, yang lebih tinggi daripada jumlah pendapatan tahunan mereka pada tahun itu dan menyumbang 96.6% daripada jumlah kos operasi.

Lihat juga:Gergasi logistik China SF Express kehilangan wang pada suku pertama 2021

Ketika persaingan di pasar takeaway terus meningkat, Tongcheng menunjukkan dalam prospektus bahawa perusahaan mungkin harus meningkatkan biaya pemasaran dan memberikan lebih banyak insentif kepada pengguna dan pengendara. Ini boleh menimbulkan “kerugian besar” terhadap keuntungannya, menyebabkan kerugian bersih dan aliran tunai negatif berterusan.

Southwest SecuritiesAnggaranMenjelang 2025, jumlah industri e-dagang penghantaran segera akan mencapai 93.1 bilion yuan, dan pesanan takeaway dan penghantaran makanan segar dari rumah menyumbang sekitar 90% sektor ini.