Syarikat kitar semula bateri Ruicycle menyelesaikan pembiayaan Siri B

Syarikat kitar semula bateri Ruihuan (juga dikenali sebagai Hengchuang Ruineng),Menyelesaikan lebih daripada 300 juta yuan pusingan pembiayaan B1 Ogos ($44.42 juta). Pelabur termasuk Lenovo Capital, China Guangfa Bank, China Venture Capital, Hanhui Investment Management dan institusi lain.

Ditubuhkan pada tahun 2017, Swiss Cycle adalah sebuah syarikat yang didedikasikan untuk penggunaan komprehensif bateri kuasa yang sudah bersara. Syarikat ini memfokuskan pada teknologi teras termasuk penggunaan kaskade bateri litium, kitar semula bahan, dan kitar semula bahan baru, untuk membuat penghancuran bateri automatik dan selamat, rawatan pencemaran sifar bateri, dan teknologi kitar semula hasil tinggi yang diperlukan untuk memperluas skala bateri litium.

Baru-baru ini, Zhang Yunming, Wakil Menteri Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, menunjukkan pada Persidangan Bateri EV & ES Dunia bahawa China pada awalnya telah mewujudkan sistem kitar semula bateri kuasa, dan akan meningkatkan lagi sistem ini di masa depan dan mempercepat perumusan langkah-langkah pengurusan kitar semula.

Lihat juga:China pada mulanya menubuhkan sistem kitar semula bateri kuasa

Chen Zhipeng, Ketua Pegawai Eksekutif Ruijing, mengatakan bahawa syarikat itu telah membentuk rantaian industri kitar semula tenaga yang menampilkan penggunaan lata bateri litium, kitar semula bahan, dan kitar semula bahan elektrod. Aplikasi utama penggunaan eselon syarikat termasuk kuasa sandaran kecil yang diedarkan, penyimpanan dan integrasi pengisian, kuasa sandaran, kenderaan bekalan alat, kenderaan berkelajuan rendah, penyimpanan tenaga isi rumah dan unit kuasa mudah alih.

Setelah bateri yang dikitar semula diproses dengan bateri yang tidak berbahaya dan automatik, ia dikitar semula melalui kaedah teknikal seperti penguraian fizikal kering dan peleburan basah, memisahkan bahan logam seperti nikel, kobalt, dan litium, dan menggunakannya semula dalam rantaian industri bateri.

Syarikat ini telah mengerahkan sembilan gerai kawasan kitar semula teras di seluruh negara untuk merealisasikan kitar semula bateri kuasa terpakai dan bateri pengguna secara besar-besaran, merangkumi pengeluar bateri seperti BYD, Senvoda, SKI, dan syarikat kereta seperti GAC Automobile, FAW, dan BAIC.

Pada masa yang sama, syarikat telah memasuki rantaian bekalan syarikat antarabangsa seperti Apple, dan bahan kitar semula yang dihasilkannya telah digunakan secara besar-besaran dalam kenderaan tenaga baru, elektronik pengguna dan bidang lain.

Pada masa ini, syarikat telah menubuhkan pangkalan industri kitar semula lata di Huizhou, Jiangmen, dan Ganzhou, dengan kapasiti pemprosesan tahunan sebanyak 50,000 tan. Lini pengeluaran kitar semula dijangka melebihi 50,000 tan tahun ini dan 150,000 tan tahun depan. Dana ini digunakan terutamanya untuk meningkatkan pengembangan rangkaian produk penggunaan lata, pembinaan kapasiti kitar semula bateri litium tenaga baru sisa, dan pengembangan teknologi baru untuk kitar semula basah bateri litium.