Syarikat gabungan Ofo didenda 13.41 juta yuan oleh mahkamah

Pada 23 Jun, Aplikasi Tianyan Check menunjukkan bahawa Dongxia Chase disenaraikan sebagai penghutang penghakiman oleh Mahkamah Rakyat Daerah Haidian, Beijing, yang mewajibkannya membayar denda sekitar 13.416 juta yuan. Sebab di sebalik ini adalah pertikaian antara Syarikat Dongxia Chase dan Jiawei New Energy Co., Ltd.

Dongxia Chase (Beijing) Management Consulting Co., Ltd. ditubuhkan pada Oktober 2016 dan mempunyai dana yang besar sebanyak AS $1.5 bilion. Walau bagaimanapun, setakat ini, syarikat itu telah disenaraikan sebagai penghutang penghakiman sebanyak 46 kali dan tertakluk kepada sekatan penggunaan sebanyak 258 kali.

Pada 10 Jun, Pandaily melaporkan bahawa Mahkamah Rakyat Haidian Beijing menyiasat simpanan, harta tanah dan perniagaan lain syarikat itu setelah tuntutan itu dan tidak menemui aset yang tersedia untuk penguatkuasaan. Mahkamah mengatakan syarikat itu akan menghadapi sekatan perbelanjaan sehingga wang itu tersedia.

Lihat juga:Syarikat di sebalik unicorn Ofo yang jatuh berkongsi basikal didapati kekurangan dana yang dapat dilaksanakan

Tahun ini sahaja, Chen Zhengjiang menerima 45 sekatan penggunaan. Pengasas syarikat itu, Dai Wei, telah dikenakan perintah tersebut sebanyak 39 kali.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Ofo mempelopori model basikal bersama yang mudah digunakan untuk menyelesaikan masalah pengangkutan bandar. Ditambah dengan model perniagaan baru, konsep “Internet +” menarik sejumlah besar modal ke peti besi syarikat. Dalam lebih dari empat tahun, Ofo telah menerima 11 pusingan pembiayaan. Pelabur termasuk Ant Financial, Alibaba, Didi Chuxing, dan Xiaomi.

Mobike mempunyai 232 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia, dengan 30 juta pesanan berbasikal setiap hari. Haro Travel mengemukakan permohonan IPOnya untuk pertama kalinya pada 24 April dengan pendapatan 6.044 bilion yuan pada tahun 2020. Selain meningkatkan keselesaan basikal, pelbagai platform perkongsian basikal seperti Lumai, Qingju Bicycle, Meibai Bicycle, dan Songguo Travel juga telah melancarkan model perkongsian kenderaan elektrik.

Ofo, pelopor model perkongsian basikal, telah lama ketinggalan daripada semua pesaingnya. Bekas “basikal kuning kecil” secara beransur-ansur digantikan oleh “Little Blue One” yang melakukan perjalanan di Haro.

Walau bagaimanapun, masalah pembayaran balik deposit yang paling membimbangkan masih ada. Menurut laporan media China, sejak ratusan pengguna pergi ke ibu pejabat Ofo di Beijing untuk mengembalikan deposit mereka pada 7 Disember 2018, lebih daripada 13 juta orang masih berbaris untuk mendapatkan kembali wang mereka. Sekiranya, pada kadar pengembalian wang semasa, kurang dari 100 orang mengisi poket mereka setiap hari, memerlukan lebih dari 500 tahun untuk menyelesaikan pembayaran balik penuh.

Banyak netizen menyiarkan di Weibo jumlah orang yang menunggu bayaran balik di hadapan mereka. Seorang berkata: “Pada bulan Disember 2018, terdapat 6.08 juta orang di hadapan saya yang menunggu bayaran balik, tetapi hari ini terdapat 3.83 juta. Saya menghabiskan dua setengah tahun untuk melebihi 2.26 juta” mangsa “salah urus ofo.” “Saya rasa suatu hari nanti setelah Ofo membayar denda, saya mungkin akan mendapat pengembalian dana,” keluh yang lain.