Syarikat cip China GravityXR menerima ratusan juta dana baru

GravityXR, sebuah syarikat cip XR yang berpusat di Ningbo, mengumumkan pada 12 OgosSelesaikan pusingan pelaburan malaikat dan pusingan pembiayaan pra-A bernilai ratusan juta yuan, dalam tempoh enam bulan.

Pelaburan malaikat diketuai oleh Gaorong Capital, diikuti oleh Sequoia Capital, IDG, dan Jinshajiang Venture Capital. Pusingan pra-A diketuai oleh syarikat XR terkemuka, diikuti oleh institusi pelaburan seperti Gaorong Capital, Sequoia Capital, Lenovo Capital & Incubator Group. Dana yang diperoleh akan digunakan untuk penyelidikan dan pengembangan teknologi, pengambilan bakat dan pengembangan pasaran.

Dalam bidang XR, cip dan teknologi perisian dan perkakasan yang berkaitan adalah teknologi asas teras, yang akhirnya menentukan pengalaman pengguna. Ditubuhkan pada bulan September 2021, syarikat ini memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan cip XR. Ia percaya bahawa “pengembangan perkakasan adalah asas industri XR. Cip, paparan, dan optik peranti perkakasan XR adalah node nilai paling mahal, dan cip khusus XR adalah pautan penting untuk mengoptimumkan pengalaman pengguna peranti perkakasan terminal.”

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu sebelum ini terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan dengan pasukan kepimpinan Apple selama bertahun-tahun dan telah mengumpulkan banyak pengalaman dalam perkakasan XR. Anggota pasukan pengasas juga mempunyai pengalaman luas dalam penyelidikan dan pengembangan cip dan industri elektronik pengguna. Mereka sebelumnya memegang jawatan penting dalam pengembangan teknologi dan produk di Apple, Huawei HiSilicon, Meta, Amazon dan syarikat lain. Mereka memiliki banyak akumulasi dalam cip, paparan, persepsi, gambar visual, AR, VR, dll., Dan memiliki pengalaman teknikal, kemampuan dan visi terkemuka dalam bidang yang berkaitan.

Lihat juga:Syarikat teknologi rendering awan RaysEngine melengkapkan pusingan pembiayaan Pra-A

Syarikat itu memperkenalkan cip penglihatan bionik GravityXR ™ untuk peranti VR dan MR. Dari segi paparan, persepsi, imej, dan lain-lain, anda juga boleh menyesuaikan reka bentuk komponen pemprosesan dipercepatkan perkakasan. Ia boleh menyediakan antara muka pelbagai sensor dan aplikasi algoritma penderiaan dan imej yang sepadan, serta antara muka paparan kadar bingkai yang tinggi, dan teknologi peningkatan kesan paparan yang sepadan.