Syarikat China menguji bateri fosfat ferromanganese lithium

Eksport Media CinaLewatDilaporkan pada 12 Julai bahawa bateri lithium ferromanganese fosfat dari Modern Ampere Technology Co., Ltd. (CATL), Senvoda dan Eve Energy telah lulus ujian perintis pada separuh pertama tahun ini, dan mengatakan bahawa sampel tersebut dihantar ke syarikat kereta untuk diuji.

Bateri FinDreams BYD mula membeli bahan untuk pengeluaran bateri lithium ferromanganese fosfat dalam jumlah kecil awal tahun ini. Produk baru kini dalam peringkat penyelidikan dan pembangunan dalaman.BYD mengatakan ia tidak mempunyai maklumat awam.

Laporan itu juga menyebut bahawa CATL merancang untuk menghasilkan bateri lithium ferromanganese fosfat secara besar-besaran pada separuh kedua tahun ini. Sebagai tambahan, Gotion Hi-Tech mengumumkan paten yang berkaitan dengan bateri baru pada bulan Jun. Buat masa ini, bateri baru Gotion masih dalam tahap cadangan teknologi, jadi tidak ada rancangan pengeluaran besar-besaran yang jelas.

Syarikat melabur dalam pembuatan bateri lithium ferromanganese fosfat kerana mereka mempunyai ketumpatan tenaga yang lebih tinggi daripada bateri lithium ferrous fosfat, yang merupakan petunjuk utama yang menentukan jarak pelayaran kenderaan.

Bateri lithium ferrous fosfat pada asalnya adalah produk arus perdana. BYD telah beroperasi dalam bidang bateri kuasa sejak tahun 2006 dan sangat mahir dalam pembuatan produk ini. Sebelum 2017, BYD telah menjadi pengeluar bateri kuasa terbesar di China.

Pada tahun 2017, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China menyesuaikan dasar subsidi tenaga barunya: semakin tinggi julat pelayaran, semakin banyak subsidi. Dasar ini meningkatkan bahagian bateri lithium ternary dengan ketumpatan tenaga yang lebih tinggi dan jarak pelayaran yang lebih lama. CATL kemudian mengatasi BYD sebagai yang pertama di China sejak 2017 kerana pelaburannya dalam jenis bateri ini.

Namun, kerana lelaran teknikal, julat bateri lithium ferrous fosfat secara beransur-ansur meningkat. Dengan bergantung pada kelebihan kosnya, ia akan mengatasi bateri lithium ternary sekali lagi pada tahun 2021, dan bahagian pasarannya di China akan meningkat dari 38.3% pada tahun 2020 menjadi 51.2%.

Lihat juga:Kapasiti bateri kuasa CATL yang dipasang pada bulan Jun menduduki tempat pertama di China

Pengoptimuman bateri lithium ferrous fosfat masih tertumpu pada jarak pelayaran. Ketumpatan tenaga teori bateri baru boleh mencapai 230Wh/kg, iaitu 15% -20% lebih tinggi daripada bateri sebelumnya. Terdapat sedikit perbezaan kos bahan antara kedua-dua bateri. Selain kenderaan tenaga baru, teknologi ini juga dapat diterapkan pada bidang penyimpanan tenaga.