Syarikat China Deep Blue Airlines menerima pembiayaan Siri A hampir AS $31.5 juta

Jiangsu Deep Blue Aerospace Technology Co., Ltd., sebuah syarikat aeroangkasa komersial berteknologi tinggi yang menyediakan perkhidmatan pelancaran komersial, selesai pada hari SelasaPusingan pembiayaan bernilai hampir 200 juta yuan($31.5 juta). Pusingan ini diketuai oleh Zhencheng Capital, diikuti oleh DT Capital Partners, Galaxy Capital, ZY Capital dan institusi lain. Deep Blue Aerospace kini merupakan satu-satunya syarikat roket di China yang dapat merealisasikan pemulihan dan penggunaan semula roket minyak tanah oksigen cair.

Pusingan dana yang dikumpulkan ini akan digunakan terutamanya untuk pengembangan roket minyak tanah oksigen cair Xingyun-1, pengesahan teknologi kitar semula dan penggunaan semula yang berkaitan dengan roket dan persiapan pelancaran, dan pembinaan dan latihan pasukan bakat. Di masa depan, syarikat akan terus memperkuat penyelidikan dan pengembangan proses pembuatan aditif percetakan 3D Nebula No. 1, Thunder series thrust, dan pengujian dan penyelidikan kemampuan kitar semula dan penggunaan semula.

deep blue
(Sumber gambar: Deep Blue Aerospace)

Deep Blue Aerospace ditubuhkan pada tahun 2016 dan beribu pejabat di Kota Nantong, Provinsi Jiangsu. Ia juga mengendalikan teknologi roket dan pusat R&D mesin cair di Beijing (Yizhuang) dan Xi’an, Shaanxi. Ia mempunyai pangkalan pembuatan dan ujian sistem kuasa roket di Tongchuan, Shaanxi.

Teknologi pembuatan enjin roket Deep Blue Aerospace unik di China, kerana 85% bahagian yang termasuk dalam tujahan “Thunder-5” dihasilkan menggunakan teknologi percetakan 3D.

Pada akhir bulan Julai 2021, Deep Blue Aerospace menyelesaikan penerbangan percuma lepas landas dan pendaratan menegak (VTVL) pertama, iaitu ujian penerbangan pemulihan menegak kenderaan pelancaran. Pada bulan Oktober 2021, syarikat berjaya menyelesaikan ujian pemulihan menegak VTVL 100 meter sekali lagi. Serangkaian kejayaan telah dibuat dalam pemulihan dan penggunaan semula menegak, menandakan bahawa Deep Blue Aerospace berada di kedudukan terkemuka di China dalam teknologi roket minyak tanah oksigen cair yang dapat dipulihkan dan digunakan semula.

Lihat juga:Pelancaran satelit baru China menandakan misi ke-400 roket pembawa Long March