Syarikat bateri terkemuka China, CATL nafi khabar angin ‘berniat jahat’

Serangkaian khabar angin mengenai syarikat bateri China Contemporary Ampere Technology Ltd. (CATL) baru-baru ini muncul di platform media digital, menyebabkan saham syarikat jatuh 17% minggu lalu.Laporan-laporan ini-semuanya ditolak oleh CATL-mendakwa syarikat itu menghadapi sekatan AS yang baru, akan dikeluarkan dari indeks saham berwajaran ChiNext dan gagal dalam perbincangan kerjasama yang berpotensi dengan Tesla.

“Untuk melindungi hak dan kepentingan syarikat yang sah, pada 12 Februari 2022, kami telah secara resmi melaporkan kes tersebut kepada pihak berkuasa keselamatan awam dan akan membuat desas-desus tersebut bertanggung jawab sesuai dengan undang-undang,” kata CATL dalam satu pernyataan. Kenyataan itu menyebut tuduhan itu “berniat jahat”. Tesla juga menolak khabar angin bahawa perbincangannya dengan CATL telah gagal.

Pada masa ini, CATL masih muncul sebagai peneraju mutlak dalam pasaran bateri global. Statistik terbaru yang dikeluarkan oleh organisasi penyelidikan pasaran Korea Selatan SNE pada hari Isnin lalu menunjukkan bahawa pada tahun 2021, CATL masih menjadi pembekal bateri automotif tunggal terbesar dengan bahagian pasaran global sebanyak 32.6%, sekali lagi menduduki tempat pertama. CATL kini telah menjadi syarikat bateri kuasa terbesar di dunia selama 5 tahun berturut-turut.

Lihat juga:CATL memenangi lima gelaran berturut-turut sebagai pengeluar bateri kuasa terbesar di dunia

Pada 27 Januari, syarikat itu menjangkaKeuntungan bersih pada tahun 2021 adalah 14 bilion yuan hingga 16.5 bilion yuan($2.2 bilion-$ 2.59 bilion), meningkat 150.75% kepada 195.52% tahun ke tahun, melebihi jangkaan penganalisis sebelumnya.

Walau bagaimanapun, pesaing CATL berkembang pesat. BYD, pembuat kereta elektrik yang berpusat di Shenzhen, telah menubuhkan rangkaian anak syarikat bateri, beberapa di antaranya merancang untuk disiarkan secara terbuka. BYD juga mendorong untuk membekalkan bateri pisau yang dikembangkan sendiri kepada pembuat kenderaan elektrik asing. Peserta pasaran meramalkan bahawa BYD akan menjadi pembekal Tesla pada masa akan datang.

China Lithium Battery Technology, yang belum disenaraikan, telah mencadangkan sasaran kapasiti pengeluaran 500GWh pada tahun 2025, dan telah mengambil beberapa pesanan dari GAC Aion dari CATL. Di samping itu, kilang bateri peringkat kedua seperti Getie Hi-Tech dan Swater juga berjuang untuk mengejar ketinggalan.