Syarikat bateri Sunwoda untuk membekalkan bateri kuasa untuk SAIC MAXUS

Pada petang 5 Julai, Senvoda mengumumkan bahawa anak syarikat induknya Senvoda Electric Vehicle Battery Co., Ltd. (Senvoda EVB) baru-baru ini telah menerimaPesanan projek BEV SAIC MAXUS. Di bawah pengaturan itu, Senvoda EVB akan membekalkan bateri kuasa untuk projek itu pada masa akan datang.

Ini adalah kali kedua Senvoda telah ditetapkan sebagai projek BEV SAIC selepas mengumumkan pada bulan Mac bahawa ia telah menerima notis mengenai projek kereta hibrid SAIC.

Senvoda mengatakan bahawa ia akan berunding dan menandatangani kontrak dengan SAIC MAXUS secepat mungkin, dan mengatakan masih ada ketidakpastian mengenai penandatanganan dan syarat kontrak. Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa SAIC MAXUS adalah anak syarikat milik penuh SAIC.

Sejak awal tahun ini, Senvoda sering bekerjasama dengan SAIC dan pihak-pihak yang berkaitan. Pada 1 Mac, Senvoda mengumumkan bahawa ia telah menerima pemberitahuan mengenai projek kenderaan hibrid “ZS12MCE” dari SAIC Passenger Vehicle Branch. Produk yang dibekalkan juga merupakan pemasangan bateri kuasa.

Sebagai tambahan kepada kerjasama perniagaan, SAIC Jinshi, sebuah syarikat gabungan SAIC Group, bergabung dengan Senvoda EVB untuk meningkatkan modal dan akan melakukan hubungan mendalam di peringkat ekuiti.

Lihat juga:Syarikat bateri Sunwoda merancang tawaran awam awal di London dan Switzerland

Sunwoda bermula dengan perniagaan bateri pengguna. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Senvoda telah memasuki bidang bateri kuasa dan telah berkembang pesat. Menurut data dari China Automotive Battery Innovation Alliance, kapasiti pemuatan bateri kuasanya pada tahun 2021 adalah 2.45GWh, dengan pangsa pasar 1.3%, berada di antara sepuluh teratas dalam industri ini. Dari Januari hingga Mei tahun ini, kapasiti pemuatannya mencapai 1.85GWh, dan bahagian pasarannya meningkat kepada 2.23%.

Senvoda telah menjalin hubungan kerjasama dengan Renault, Nissan, Geely dan syarikat kereta lain. Peningkatan penghantaran secara langsung tercermin dalam peningkatan skala pendapatan. Pada tahun 2021, pendapatan bateri kuasa Senvoda adalah 2.933 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 584.67%, dan bahagian bateri kuasa dalam jumlah pendapatan meningkat dari 1.44% menjadi 7.85%.