Syarikat bateri China EVE untuk melabur dalam projek garam litium usaha sama

Pada 21 Julai, Eve Energy Co., Ltd. (EVE), pembekal bateri litium yang beribu pejabat di Huizhou, mengeluarkan pengumuman yang menyatakan:Bercadang untuk menandatangani perjanjian pelaburan dengan Zijin Lithium dan Ruifu LithiumKetiga-tiga pihak merancang untuk menubuhkan usaha sama di Provinsi Hunan, China, dan melabur dalam pembinaan projek dengan output tahunan akhir 90,000 tan garam litium secara berperingkat. Jumlah skala pelaburan projek dijangka 3 bilion yuan (AS $443.4 juta).

Pengumuman itu menunjukkan bahawa pembinaan fasa pertama projek litium karbonat dengan output tahunan 30,000 tan sepadan dengan pelaburan sekitar 900 juta yuan. Pelaburan tersebut merangkumi modal berdaftar 300 juta yuan, di mana EVE melanggan modal 78 juta yuan dan memegang 26% ekuiti dalam usaha sama tersebut. Zijin Lithium melanggan 102 juta yuan dan memegang 34% saham dalam usaha sama itu. Pada akhirnya, Ruifu Lithium melanggan 120 juta yuan dan memegang 40% usaha sama.

Mengikut keperluan pelaksanaan, semua pihak akan berunding untuk menentukan kemajuan pembinaan projek dan pengembangan kapasiti pengeluaran, dan dapat meningkatkan modal usaha sama menjadi 1 miliar yuan secara bertahap sesuai dengan nisbah pegangan saham masing-masing.

Lihat juga:Eve Energy melabur $444 juta dalam bateri simpanan tenaga

Eve mengatakan bahawa kerjasama ini akan mengintegrasikan sepenuhnya sumber yang menguntungkan dari semua pihak dan mempererat kerjasama antara semua pihak dalam bidang industri bateri litium. Syarikat dan entiti yang ditunjuk mempunyai hak pengunderaitan eksklusif untuk 66% produk siap garam litium syarikat usaha sama, yang kondusif untuk peningkatan berterusan susun atur rantaian industri bahan mentah bateri. Ia juga dapat terus meningkatkan kestabilan rantaian bekalan dan terus meningkatkan daya saing dan keuntungan teras syarikat.

Sejak tahun ini, EVE telah mengumumkan sejumlah pelaburan baru. Pada bulan Januari, ia merancang untuk melabur dalam pembinaan pusat penyelidikan dan pengembangan bateri kuasa. Pada bulan April, ia menyatakan bahawa ia akan melabur dalam pembinaan pangkalan pengeluaran bateri penyimpanan tenaga dengan output tahunan 50GWh dan sebuah institusi penyelidikan di Chengdu dalam dua fasa. Pada bulan Mei dan Jun, dua lagi projek bateri simpanan tenaga diumumkan. Dengan pengumuman projek itu, jumlah pelaburan dalam projek baterinya telah melebihi 30 bilion yuan.