SUV Alto M5e akan debut pada 12 September

Awal bulan ini, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat mengumumkan AITO M5e. Eksport Media CinaFijiphilippines. kgmMelaporkan pada hari Isnin bahawa kereta itu dijangka akan membuat debut dan mengumumkan harga pada pelancaran produk baru Huawei pada 12 September.

Alto M5e diposisikan sebagai SUV bersaiz sederhana dan merupakan versi elektrik sepenuhnya dari model M5. Ekor pada dasarnya sama dengan Alto M5, menggunakan lampu belakang yang popular, dan terdapat corak huruf jenama di tengah lampu belakang.

Menurut Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, dari segi ukuran badan, AITO M5e panjangnya 4770 mm, lebar 1930 mm, tinggi 1625 mm, dan jarak roda 2880 mm. Dari segi kuasa, AITO M5e akan menyediakan dua versi: versi motor tunggal pemacu belakang dan versi dwi-motor pacuan empat roda. Versi motor tunggal mempunyai kuasa maksimum 200kW, dan versi dwi-motor mempunyai kuasa maksimum 165kW dan 200kW untuk motor depan/belakang. Dari segi bateri, kereta baru akan dilengkapi dengan bateri lithium ferrous fosfat.

Bahagian dalaman kenderaan itu selaras dengan model M5 sebelum ini dan akan dilengkapi skrin kawalan pusat yang besar, konsol pintar Huawei HarmonyOS serta sistem pembesar suara 19 unit. Kereta ini menyokong sejumlah fungsi pintar seperti interkoneksi telefon pintar, jam tangan dan kenderaan, serta fungsi seperti kawalan suara, peredaran aplikasi, dan pengecaman wajah 3D.

Lihat juga:Gambar debut kereta elektrik tulen Aitu M5e

Penjualan bulanan model Aitu M5 melebihi 5,000 unit untuk pertama kalinya pada bulan Mei. Selain dua model ini, Aitu M7 juga akan dilancarkan pada 4 Julai, diposisikan sebagai SUV sederhana dan besar yang menawarkan pilihan versi elektrik tulen dan versi kuasa jarak jauh.