Sub-jenama Vivo iQOO melancarkan telefon permainan Neo5 dengan peningkatan prestasi paparan

IQOO, sub-jenama pembuat telefon pintar China, vivo, melancarkan telefon permainan baru, Neo5, pada hari Selasa, membanggakan peningkatan besar kepada pendahulunya, iQOO neo3.

IQOO Neo5 menggunakan chipset Snapdragon 870 5G Qualcomm. Walaupun prestasi iQOO Neo5 mungkin tidak sebaik pemproses Snapdragon 888 model pesaing seperti ASUS ROG Phone 5, jenama ini telah bekerjasama dengan syarikat cip pemprosesan paparan Pixelworks untuk meningkatkan iQOO Neo5 dalam permainan mudah alih yang popular seperti Peace Games, Hongkai Impact 3 dan Perfect World. Prestasi visual dalam permainan. Peranti baru ini mempunyai ciri permainan yang ditingkatkan yang membolehkan kadar bingkai tinggi dan julat dinamik tinggi (HDR) melalui pergerakan, warna dan kejelasan yang dioptimumkan, kata Pixelworks dalam siaran akhbar yang dikeluarkan pada hari Selasa.

Lihat juga:Vivo iQOO akan memasuki pasaran India

Syarikat itu juga menambah bahawa iQOO Neo5, telefon bimbit pertama Vivo dengan pemproses paparan X5 Pro, mempunyai “pemutaran permainan lancar 120 bingkai sesaat, penggunaan kuasa 30% lebih rendah dan suhu peranti 10C lebih rendah” berbanding dengan semua bingkai dalam pemproses aplikasi melalui “mod pengalaman permainan”.

Telefon pintar baru ini mempunyai skrin AMOLED 6.62 inci, kadar penyegaran 120 Hz, dan kadar pensampelan sentuhan segera 1000Hz. Ia adalah HDR10 + bersertifikat (teknologi pelbagai dinamik tinggi) dengan kecerahan puncak 1300 nits.

Di bahagian belakang, ia mempunyai tetapan tiga kamera, sensor utama Sony 48 megapiksel, sensor ultra-lebar 13 megapiksel, dan sensor 2 megapiksel untuk penangkapan monokrom. Di bahagian depan adalah kamera selfie 16 megapiksel selepas menumbuk.

Telefon permainan ini mempunyai bateri berkembar 4,4000mAh dan boleh mengecas 66W dengan cepat. Ia berjalan pada OriginOS berasaskan Android11.

IQOO Neo5 boleh didapati dalam tiga warna yang berbeza-oren, hitam dan biru-dan versi RAM 8GB + 128GB bermula pada 2,499 yuan ($384). Model 8GB + 256GB berharga RMB 2699 ($415), manakala model 12GB + 256GB berharga RMB 2999 ($461). Sebelum telefon ini tersedia pada hari Isnin depan, pasaran China telah memulakan pra-pesanan pada hari Selasa. Tidak jelas sama ada telefon ini akan dilancarkan secara global.

Bersama dengan telefon pintar Neo5, syarikat itu juga melancarkan fon kepala sukan tanpa wayar iQOO dengan reka bentuk sekeliling, serta klip penyejuk udara luaran dan kabel data permainan flash charge.