Stesen B mula memaparkan lokasi IP pengguna

Versi mudah alihStesen B platform media streaming video China mula memaparkan lokasi IP pengguna di halaman profil dan halaman maklumatDan komen yang mereka hantar. Tetapi versi web belum melancarkan ciri ini.

Ciri ini akan memaparkan maklumat lokasi umum pengguna di China (wilayah dan kawasan bandar), manakala lokasi IP pengguna luar negara akan memaparkan maklumat negara. Pengguna tidak akan dapat mematikan identiti lokasi.

Sejak Mac, platform maklumat seperti platform media sosial China Weibo, Toutiao dan Zhihu, dan akaun rasmi syarikat gergasi Internet Baidu dan Tencent semuanya mula memaparkan maklumat lokasi IP.

Pada masa ini, paparan data lokasi IP tidak standard di seluruh negara. “Peraturan mengenai Pengurusan Maklumat Akaun Pengguna Internet”, yang akan dilaksanakan pada 1 Ogos, menjelaskan bahawa penyedia perkhidmatan maklumat Internet harus memaparkan lokasi IP pengguna dalam jarak yang wajar untuk memudahkan pengawasan masyarakat.

Sesetengah netizens menyokong pelancaran ciri ini, memikirkan bahawa ia akan menjadikan persekitaran rangkaian lebih bersih, sementara yang lain mengambil berat tentang isu privasi. Malah, ciri ini menunjukkan maklumat lokasi umum pengguna, bukan lokasi yang tepat seperti komuniti di mana pengguna hidup. Oleh itu, pengguna tidak perlu bimbang tentang sebarang kebocoran privasi.

Lihat juga:Laman media sosial China Weibo mula menunjukkan lokasi IP pengguna

Di samping itu, setelah platform Internet domestik utama bergerak, terdapat juga rangkaian industri kelabu yang membeli perkhidmatan IP proksi untuk merangkumi lokasi sebenar mereka. Proksi IP adalah model perkhidmatan telekomunikasi yang dilahirkan untuk menyelesaikan masalah penyulitan dan pecutan aktiviti rangkaian. Melibatkan diri dalam perkhidmatan yang berkaitan memerlukan kebenaran dan kelayakan. Walau bagaimanapun, perubahan sewenang-wenang dalam lokasi IP boleh menyebabkan kecurian haram privasi pengguna, penipuan, dan gangguan pesanan rangkaian.